Globalno praćenja zrakoplova iz svemira u stvarnom vremenu

Kako bi se u stvarnom vremenu bolje moglo pratiti kretanje zrakoplova, Europska svemirska agencija, u suradnji s onom njemačkom, pomoći će pri razvijanju tehnologije za satelitski nadzor zračnog prometa

Sandro Vrbanus petak, 28. srpnja 2023. u 06:40

Europska svemirska agencija (ESA), u suradnji s kompanijom Spire Global, koja se bavi satelitskom komunikacijom, pokreće program izrade naprednog satelitskog sustava nadzora zrakoplova. Primarno namijenjen za civilnu upotrebu, ovaj bi sustav, nazvan Eurialo, trebao nadzirati zračni promet korištenjem nove konstelacije satelita, u stvarnom vremenu, od polijetanja do slijetanja.

Eurialo – nezavisni satelitski nadzor

Satelitsko praćenje bilo bi nadopuna postojećim ADS-B transponderima, GNSS-u i radarima, ali bi imalo globalnu pokrivenost, poput satelitske navigacije. Radio bi na principu lociranja radio signala sa zrakoplova multilateracijom, odnosno istodobnim praćenjem signala iz više satelita te lociranjem izvora prema podacima o vremenu dolaska signala do svakog pojedinog satelita.

U sklopu projekta bit će izrađene ključne tehnologije za ovakvo praćenje zrakoplova te će biti lansiran demo satelit, koji će u orbiti provjeriti izvedbu sustava. Cilj je da sustav bude neovisan o ostalima, kao i o sustavima zrakoplova – oni ne bi, naime, morali sami prijavljivati svoju lokaciju, već bi ona bila neovisno bilježena. Takav bi sustav, jednom kad postane funkcionalan, trebao spriječiti ponavljanje tragedije poput nestanka zrakoplova na letu MH370, koji je izbjegao radare, isključio transponder te nestao u dijelu svijeta nepokrivenom radarima.

Povrh toga, sustav Eurialo omogućio bi i kvalitetnije podatke europskom sustavu kontrole zračne plovidbe, pa bi kontrolori leta imali još bolji pogled na situaciju u zraku u svakom trenutku. Projekt razvoja većinom financira Njemačka svemirska agencija (DLR), čija je Spire Global podružnica, a ESA je za sada u njega uložila 16 milijuna eura. S radom i razvojem će se započeti u rujnu, a predviđeno trajanje prve faze projekta je tri godine.