Britanci i Amerikanci isprobali dron koji koristi samo sintetičko gorivo

Dron je letio koristeći samo sintetički kerozin, ekološki prihvatljivu alternativu fosilnim gorivima, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva

Mladen Smrekar nedjelja, 20. ožujka 2022. u 14:38

Kako svijet prelazi na zelenije opcije, i vojska se mora uključiti u smanjenje ugljičnog otiska. Prošli mjesec, u svom prvom izvješću o klimatskoj strategiji, američka vojska je otkrila svoje planove da postane ugljično neutralna do 2050. Lani je pak Defense News izvijestio da je Ministarstvo obrane u Ujedinjenom Kraljevstvu odgovorno za polovicu vladinih emisija ugljika. U tom svjetlu je nedavno postignuće Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u testiranju drona pokretanog sintetičkim gorivom iskorak prema smanjenju tih emisija.

Sintetičko gorivo

Kako britanska vlada napominje na svojoj internetskoj stranici, let dronom dio je projekta Vermeer, suradnje Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) i američkog Odjela za pomorska istraživanja započete u ljeto prošle godine. 

Gorivo je razvila britanska tvrtka C3 Biotechnologies, a proizvodnja uključuje obradu sirovina s visokim udjelom šećera koji se može dobiti čak i iz otpada hrane. Dobiveno ulje zagrijava se i kemijski obrađuje kako bi se dobio sintetski kerozin koji se može koristiti za letove.

 

Dron koji je letio samo na sintetičko gorivo
Dron koji je letio samo na sintetičko gorivo

Probni letovi

Tijekom ispitivanja napravljeno je 15 litara sintetičkog goriva koje je iskorišteno za 20-minutni let iznad Wiltshirea u jugozapadnoj Engleskoj. Testiranje je pokazalo kako je ovo gorivo jednako efikasno kao i ono fosilno.

Sintetičko gorivo Zero Petroleum dobiveno je ekstrakcijom vodika iz vode i ugljika
Sintetičko gorivo Zero Petroleum dobiveno je ekstrakcijom vodika iz vode i ugljika

Let dronom drugo je uspješno testiranje sintetičkog goriva koje je RAF poduzeo posljednjih mjeseci. Prošlog studenog mikrolaki zrakoplov Ikarus C42 završio kratak let na sintetički benzin. Međutim, tada je korišteno sintetičko gorivo britanske tvrtke Zero Petroleum, proizvedeno ekstrakcijom vodika iz vode i ugljika iz atmosferskog ugljičnog dioksida. Koristeći energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora poput vjetra ili sunca, oni se kombiniraju kako bi se stvorilo sintetičko gorivo.