Uz nove modele iPada Apple više neće isporučivati poznate naljepnice

Često zanemareni dodatak svakom Macu, iPhoneu i iPadu već desetljećima su naljepnice u obliku Appleovog logotipa, koje se isporučuju u pakiranju. No, tradiciji će uskoro doći kraj

Sandro Vrbanus petak, 10. svibnja 2024. u 19:59

Tko je ikada kupio Mac, iPhone ili iPad, u kutiji je s njime dobio i jedan dodatak – naljepnice u obliku Appleovog logotipa. Takvu praksu Apple ima još od samih početaka isporuke prvih Mac računala krajem 1970-ih godina, a ona se nastavila sve do danas. Neki korisnici naljepnice jednostavno zanemare, drugi ih ponosno zalijepe na svoje prijenosno računalo ili automobil, a treći pak vide vrijednost u njima pa ih prodaju na eBayu. Tamo se poznate originalne naljepnice danas prodaju po cijenama između 2 i 5 eura, ali u budućnosti bi one mogle postati i nešto raritetnije, pa samim time i vrijednije.

Sve zbog ekologije

Naime, u Appleu su odlučili da u novoj generaciji iPada Air i Pro, predstavljenoj ovoga tjedna, u pakiranju uređaja više neće biti malenih naljepnica. Obavijest o tome je, kako piše 9to5Mac, stigla osoblju u Appleovim dućanima diljem svijeta. Službeno objašnjenje glasi da je ukidanje naljepnica u skladu s Appleovom politikom očuvanja okoliša i smanjenja korištenja plastike u pakiranjima.

📷 Maurizio Pesce / Wikimedia
Maurizio Pesce / Wikimedia

Ipak, ljubitelji te marke koji neće moći živjeti bez naljepnica u obliku nagrižene jabuke, moći će ih prilikom kupnje novih proizvoda dobiti u Appleovim trgovinama, ali samo tamo i samo na izričit zahtjev. Budući da u ukupnoj prodaji Appleovih uređaja daleko veći udio otpada na iPhone negoli na iPad, moglo bi se očekivati i da će u sljedećoj generaciji "ekološki" potez zahvatiti i pakiranje mobitela, odnosno da će uskoro doći kraj ere besplatnog dijeljenja naljepnica.