Yuno - zgodna aplikacija za sve one koji svaki dan žele naučiti nešto novo

Yuno je edukativna platforma koja omogućava da se obogati opće znanje slušanjem kratkih audio isječaka i rješavanjem zabavnih kvizova. Ukratko, ovo je jedna od idealnih aplikacija ne samo za kraćenje ljetne dosade, nego i za učenje novih zanimljivih informacija…

Matija Gračanin srijeda, 19. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Yuno 
Namjena Zgodna edukativna platforma
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Društvo znanja je ono koje znanje smatra temeljem za vlastiti razvoj i napredak, a takva društva olakšavaju pristup obrazovanju i omogućavaju svima da slobodno stječu znanja. Yuno je edukativna aplikacija koja pomaže utvrditi ili proširiti opće znanje, a premda se ne može svrstati među formalne edukativne platforme, itekako je korisna. Uostalom, Sokrat je to najbolje rekao: "Bolje je naučiti nepotrebno, nego ništa."

Čitava je stvar zgodno osmišljena, a najprije je potrebno izabrati najviše tri područja interesa, a onda valja otvoriti i korisnički račun. Jednom kada je sve spremno, prvo se mora poslušati isječak kojim se upoznaje s onime što Yuno nudi, kako funkcionira i koji je njegov konkretan cilj, a nakon toga se može početi uživati u stjecanju novog te utvrđivanju ili proširivanju već postojećeg općeg znanja.

Sama aplikacija prilično zgodno izgleda, a tu je mogućnost namještanja da se isječci automatski nastave reproducirati unedogled (Yuno zapravo pomalo podsjeća na edukativne podcastove). Tu su i kontrole koje omogućavaju upravljanje reprodukcijom (moguće je preskakati zvučni zapis  15 sekundi unazad ili 30 sekundi unaprijed, ubrzati ili usporiti reprodukciju) kao i opcija pregleda aktualne playliste.

Osim toga, tu je podrška za Chromecast, mogućnost namještanja da se Yuno automatski isključi nakon određenog perioda vremena, pregled statistika (koliko se sadržaja preslušalo, kao i koliko se kvizova rješavalo i kolika je uspješnost) te šačica drugih detalja.

Doduše, ključna vrijednost ove aplikacije nalazi se u njezinom sadržaju i samoj edukativnoj vrijednosti, pa bi svako željan stjecanja znanja ovu aplikaciju trebao barem iskušati.