Wikimedia Commons - medijateka slobodnih sadržaja koji se mogu koristiti bez naknade

Wikimedia Commons je dobro poznati projekt neprofitne zaklade Wikimedia koji služi kao medijateka slobodnih sadržaja koji se koriste na Wikipediji te drugim rješenjima koja su proizašla iz iste zaklade. No, s obzirom na licencu, sadržaji u ovoj medijateci se mogu slobodno koristiti bilo gdje…

Matija Gračanin ponedjeljak, 24. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Wikimedia Commons
Namjena Velika biblioteka slobodnog multimedijalnog sadržaja
Android Google Play / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

Wikimedia Commons je vrlo koristan alat za sve one koji traže slobodne, autentične i kvalitetne multimedijalne sadržaje koje mogu koristiti u vlastitim projektima, ali i koji sami žele doprinijeti već doista bogatoj kolekciji fotografija, tonskih zapisa i video zapisa (trenutačno sadrži više od 90 milijuna multimedijalnih datoteka).

Službena aplikacija za pametne telefone zamišljena je kao zgodan način da se bilo gdje i bilo kada pretražuje bogata biblioteka multimedijalnih datoteka, a kako je objavljeni sadržaj u ovoj medijateci većinom objavljen pod licencom Creative Commons, može ga se koristiti bez plaćanja naknade uz navođenje izvora.

Sama aplikacija ne nudi neke posebno napredne mogućnosti, ali je zato vrlo lako pretraživati (i pregledavati) golemu biblioteku, dok je jedna od njezinih osnovnih mogućnosti opcija da se putem nje izravno objavljuju slike pri čemu ih je jednostavno kategorizirati (kategorije će biti automatski ponuđene ovisno o lokaciji i naslovu slike).

Drugim riječima, bilo da se želi pronaći slobodan multimedijalni sadržaj koji se može koristiti u vlastitim projektima ili se želi doprinijeti i dalje rastućoj zajednici i biblioteci multimedijalnog sadržaja, ovo je aplikacija koje će upravo to omogućiti.