Threads – nova Metina društvena mreža dostupna i korisnicima iz Hrvatske

Nova Metina platforma, zamišljena kao konkurencija Twitteru, od četvrtka u podne dostupna je i na tržištima zemalja Europske unije. Moguće ju je pregledavati i bez stvaranja korisničkog profila

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. prosinca 2023. u 15:17
OSNOVNI PODACI
Naziv Threads, an Instagram app
Namjena Društvena mreža
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Društvena mreža Threads lansirana je u javnost protekloga ljeta, no njezin dolazak na područje Europske unije bio je odgođen zbog potrebnih prilagodbi na ovdašnje regulative. Napokon se ovoga tjedna i to dogodilo. Korisnici iz cijele EU, tako i Hrvatske, sada imaju priliku pridružiti se još jednoj platformi pod okriljem Mete, nakon Facebooka, Instagrama i WhatsAppa – tu je i Threads, osmišljen izvorno kao zamjena za Twitter (X).

Dva načina upotrebe

Threadsu se može pristupiti u desktop obliku, na adresi Threads.net ili pak putem mobilnih aplikacija. Prilikom prijave moguće se odlučiti za dvije opcije. Prva, vjerojatno mnogima i primarna mogućnost bit će na Threads se prijaviti računom otvorenim na Instagramu. Ta je mreža od svojih početaka usko vezana upravo uz Instagram, pa, nekim čudom, račun s Facebooka ne možete prenijeti na nju, već se prihvaća samo login s Instagrama.

Druga mogućnost, namijenjena pasivnom i povremenom korištenju je jednostavni ulazak na Threads bez otvaranja korisničkog računa. U tom slučaju nećete moći pratiti druge račune i korisnike, objavljivati niti "lajkati" ništa – prikazivat će vam se tek vremenska crta odabranih objava.

U svojoj biti Threads ne donosi ništa novoga u odnosu na Instagram ili Twitter/X. Objave se pregledavaju na vremenskoj crti, poredane su tamo algoritamski, a moguće ih je (ako otvorite račun) "lajkati", podijeliti ili komentirati. Odnedavno je uvedena i podrška za hashtagove, koji se također označavaju znakom ljestvi (#), ali taj znak u samoj objavi nije vidljiv. Ograničenje je postavljeno na jedan hashtag po objavi.