Tella - aplikacija namijenjena aktivistima, novinarima i borcima za ljudska prava

Riječ je o aplikaciji otvorenog koda koja namijenjena svima onima koji se bore za ljudska prava, a pogotovo u područjima visoke razine državne kontrole te tamo gdje je iznimno važno zadržati visoku razinu sigurnosti i privatnosti…

Matija Gračanin petak, 15. prosinca 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Tella 
Namjena Aplikacija za sigurnu pohranu i prikupljanje dokaza
Android Google Play / F-Droid
iOS App Store
Cijena Beplatan

Aktivisti, novinari i borci za ljudska prava nerijetko se nalaze u područjima gdje je kontrola vlasti na visokoj razini i teško je na siguran način prikupljati i pohranjivati podatke s dokazima o kršenju ljudskih prava i sloboda. Tella je aplikacija otvorenog koda koja to želi promijeniti u onoj mjeri u kojo to može.

Naime, zapravo je riješ o aplikaciji koja omogućava stvaranje posebnog šifriranog okruženja u koji će se pohranjivati osjetljivi podaci i na taj način zaštititi sebe, ali same podatke od moguće cenzure, neovlaštenog mijenjanja, presretanja podataka ili uništavanja. Drugim riječima, nudi mogućnost da se podjednako zaštite podaci i oni koji ih stvaraju.

Uz, dakle, automatsko šifriranje datoteka koje se pohranjuju, Tella zapravo osigurava da se do datoteka može doći isključivo putem aplikacije, a ona je pritom zaštićena PIN-om, uzorkom ili lozinkom, te je se može i maskirati u  neku drugu aplikaciju (npr. kalkulator). Doduše, nisu sve mogućnosti dostupne na svim platformama, pa to treba imati na umu.

Osim toga, Tella je zanimljiva i po tome što zapravo omogućava izravno snimanje videa i tona unutar same aplikacije tako da snimke budu odmah šifrirane i na taj način zaštićene, a tu su i brojne druge korisne mogućnosti kao što je poseban offline modalitet rada kod kojega će se datoteke sigurno pohraniti, a onda sinkronizirati s podržanim platformama kada internetska veza postane dostupna.

Ukratko, Tella nastoji ponuditi sve što je potrebno kako bi povjerljive informacije koje bi se koristile u dokazivanju kršenja ljudskih prava, a pritom je otvorenog koda i sasvim besplatna.