Shoot! I Smoke - otkriva koliko se cigareta neposredno popušilo zbog zagađenja zraka

Shoot! I Smoke jednostavna je aplikacija koja pomaže podizati svijest o zagađenju zraka u gradovima diljem svijeta omogućavajući da se na temelju prikupljenih podataka s AIRQ postaja procjeni koliko se cigareta neposredno puši dnevno zbog zagađenja zraka…

Matija Gračanin četvrtak, 21. prosinca 2023. u 05:40
OSNOVNI PODACI
Naziv Shoot! I Smoke
Namjena Podizanje svijesti oko zagađenja zraka u gradovima
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Beplatan

Zagađenje zraka, pogotovo u većim gradovima, sve je veći problem zbog sve snažnije urbanizacije, većeg broja vozila na fosilna goriva, industrije te drugih uzroka koja većim dijelom doprinose stvaranju mikročestica kao što su PM2.5. Shoot! I Smoke je aplikacija koja pomaže podizati svijest o zagađenju zraka i njegovom utjecaju na zdravlje.

Naime, to radi na vrlo jednostavan način; prikuplja podatke o razini zagađenja upravo mikročesticama putem AIRQ postaja u gradovima diljem svijeta, a onda na temelju toga procjenjuje koliko se zbog toga neposredno popušilo cigareta dnevno, tjedno ili mjesečno.

Pritom se vodi jednostavnom računicom, jedna cigarete je ekvivalent razini od 22 μg/m3 PM2.5 mikročestica. Čitavu je stvar vrlo jednostavno koristiti, a aplikacija će automatski detektirati lokaciju ako joj se daju odgovarajuće dozvole (gradove je moguće i pretraživati). Na temelju lokacije će prikazati podatke, a njih je moguće i podijeliti s drugima.

Naravno, sve je posve besplatno, a premda aplikacija zapravo ne nudi neke posebno napredne mogućnosti te pati od određenih bugova, poslužit će kako bi se podizala upravo svijest o zagađenju zraka i njegovom lošem utjecaju na zdravlje.