Reading mode - Googleova aplikacija koja olakšava čitanje teksta na Android telefonima

Riječ je o posebnoj Googleovoj aplikaciji koja je prvenstveno namijenjena slabovidnim, slijepim i disleksičnim osobama kako bi lakše čitali tekst na zaslonu pametnog telefona nudeći pri tome dodatne mogućnosti kao što je pretvaranja teksta u govor…

Matija Gračanin ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Reading mode
Namjena Olakšavanje čitanje teksta na Android telefonima
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Reading mode je nova Googleova aplikacija koja se svrstava u kategoriju alata za pristupačnost, a kojoj je osnovna namjena da slabovidnim, slijepim i disleksičnim osobama olakša čitanje teksta koji je prikazan na zaslonu bez obzira je li tekst prikazan u web pregledniku ili nekoj aplikaciji.

Pritom nudi dodatne mogućnosti prilagođene upravo osobama koje će od njih imati i najviše koristi pa je tako moguće prilagođavati kontrast i veličinu prikazanog teksta, pretvarati tekst u govor, ukloniti elemente sa stranica koje otežavaju čitanje te izabrati font.

Čitavu je stvar relativno lako podesiti; nakon što se aplikacija instalira i prvi put pokrene, potrebno je podesiti prečac kojim će se Reading mode aktivirati, a onda taj prečac iskoristiti kako bi se pokrenuo Reading mode i prikazao samo tekst (ova se aplikacija može koristiti i kao zamjena za sličnu mogućnost koja je obično dostupna u web preglednicima).

Čitava stvar radi relativno dobro, dok je prepoznavanje teksta u govor nešto ograničeno ovisno o tome koji je jezik u pitanju (hrvatski je podržan, ali povremeno ne radi pretjerano dobro), a tu su i neki drugi detalji kao što je opcija da se tekst koji se trenutačno čita podcrta. U svakom slučaju, Reading mode se nameće kao vrlo praktično (i korisno) rješenje za olakšavanje čitanja teksta na Androidu.