Picture Insect - koristi umjetnu inteligenciju za identifikaciju fotografiranih insekata

Riječ je o aplikaciji koja se oslanja na umjetnu inteligenciju te će s prilično visokom razinom preciznosti i relativno brzo prepoznati o kojem je insektu riječ na temelju fotografije nudeći pritom i niz podataka o samome insektu…

Matija Gračanin četvrtak, 11. travnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Picture Insect 
Namjena Detekcija vrste kukaca uz korištenje umjetne inteligencije
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 6,11 eur mj ili 21,9 eur godišnje

Entomolozi su dosad opisali više od milijun vrsta kukaca dok se na temelju dosadašnjih istraživanja tropskih krajeva koji su posebno bogati kukcima procjenjuje da bi ih moglo biti čak i do 30 milijuna vrsta. Stoga prepoznati kojoj vrsti neki kukac pripada, a pogotovo ako je moguće opasan, definitivno nije lako. Srećom, postoje aplikacije baš kao što je Picture Insect koje taj posao čine daleko lakšim.

Naime, riječ je o aplikaciji koja je u stanju prepoznati o kojoj je vrsti kukca riječ samo na temelju njegove fotografije (način na koji točno detektira vrstu kukca opisan je unutar same aplikacije), a onda će ponuditi čitav niz podataka o prepoznatom kukcu, uključujući i informacije potrebne da se riješi neželjenih vrsta kukaca.

Samu je aplikaciju relativno lako koristiti, a samo treba pripaziti na to da fotografija kukca bude što kvalitetnije kako bi i samo prepoznavanje bilo preciznije. Jednom kada je kukac prepoznat, dobit će se detaljne informacija, a pogotovo će biti korisne one koji se tiču potencijalno opasnih vrsta kukaca za koje će biti navedeni i simptomi kao i mjere kako liječenja te prevencije.

Ukratko, ovo je aplikacija koja će biti podjednako korisna svima onima kojima je svijet kukaca zanimljiv (čak se može stupiti i u kontakt s entomolozima putem aplikacije), kao i onima koji samo žele doznati o kojoj je vrsti kukaca riječ. Nije besplatna nego ju je bez naplate moguće iskušavati sedam dana nakon čega će automatski otpočeti pretplata koja stoji 21,9 eura godišnje ili 6,11 eura mjesečno.