Phyphox - zgodna aplikacija koja pomaže izvoditi fizikalne pokuse i razna mjerenja

Phyphox je korisna aplikacija koja studentima, učenicima i svima zainteresiranima omogućava da na relativno bezbolan način izvode različite fizikalne pokuse koristeći za to brojne ugrađene senzore u pametnim telefonima kako bi mogli prikupljati podatke…

Matija Gračanin utorak, 25. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Phyphox
Namjena Pertvara smartfone u mobilne mjerne instrumente
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Kako pametni telefoni dolaze s nizom ugrađenih senzora koji se koriste u različite svrhe (od akcelerometra preko žiroskopa pa sve do senzora za mjerenje pritiska, magnetometra ili mjerenja jačine svjetlosti), postaju idealni uređaji koje se može iskoristiti za brojna eksperimentalna mjerenja.

Phyphox je aplikacija koja omogućava upravo to; u tren oka će pametne telefone oboružane različitim senzorima pretvoriti u prilično sposobne mobilne mjerne instrumente koje se mogu koristiti upravo za prikupljanje podataka kod izvođenja različitih mjerenja i fizikalnih pokusa.

Tako je, na primjer, aplikaciju moguće iskoristiti za praćenje kretanja klatna i određivanje njegovog kutnog ubrzanja, možda za mjerenje udaljenosti dvaju objekata te za brojna druga mjerenja i raznovrsne eksperimente i fizikalne pokuse.

Svi prikupljeni podaci analiziraju se izravno na pametnom telefonu, a mogu se u stvarnom vremenu pratiti putem računala, tableta ili drugog pametnog telefona što je dodatno korisno. Osim toga, da bi stvar bila još bolja, aplikacija je posve besplatna pa svi oni koji traže zgodan način za korištenje senzora ugrađene u pametni telefon, ovo je aplikacija koju bi trebali instalirati.