Octi - nadziranje statusa Android uređaja s jednog središnjeg mjesta

Octi je potencijalno zanimljiva aplikacija koja omogućava da se s jednog mjesta nadzire status više Android uređaja, bilo da je riječ o pametnim telefonima i tabletima, nudeći pri tom nekoliko načina na koji se statusi uređaja mogu sinkronizirati…

Matija Gračanin četvrtak, 12. listopada 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Octi 
Namjena Centralno nadziranje Android uređaja
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 3,20 eur (Pro)

Već odavna nije neuobičajeno imati nekoliko Android uređaja, a pogotovo onima nešto starijima dodijeliti neke specifične uloge budući da je i hardver ugrađen u uređaje sve snažnijoj i sposobniji pa se pametnim telefonima ili tabletima mogu i prenamijeniti.

Octi je praktična aplikacija koja nije namijenjena samo onima koji imaju Android uređaje koji imaju neku specifičnu ulogu, nego svima onima koji žele kroz jednostavno sučelje i na jednom mjestu u svakom trenutku imati uvid u status svih uređaja koje imaju.

Konkretnije, Octi omogućava da se dobije uvid u podatke o samom uređaje i operativnom sustavu, zatim o statusu baterije, podatke o bežičnim mrežama, instaliranim aplikacijama i drugo. Kako je riječ o aplikaciji otvorenog koda, čak i sam autor poziva na to da mu se daju ideje što bi se još sve moglo nadzirati.

Ono što Octi čini posebno zanimljivim, činjenica je da postoji nekoliko načina na koji se mogu sinkronizirati podaci. Pa se tako za to može koristiti Google Drive, besplatan poslužitelj koji nudi sam autor aplikacije (J-Server) i zatim poslužitelj koji se može napraviti samostalno.

Najlakše je koristiti upravo J-Server te jednostavno međusobno upariti uređaje tek skeniranjem generiranog QR koda (može se dobiti i kod koji se može na drukčiji način podijeliti s uređajem koji se želi dodati). Osnovna inačica aplikacije je besplatna, ali ako se ne žele gledati oglasi i spriječiti prikupljanje podataka koji će se prodavati trećim stranama, onda valja kupiti izdanje Pro koje stoji 3,20 eura.