Nightshift Stargazing - aplikacija za proučavanje noćnoga neba namijenjena astronomima amaterima

Ljeto je odlično vrijeme za proučavanje noćnoga neba zbog pretežito vedrog vremena, a ovo je aplikacija koja će se dopasti svim ljubiteljima gledanja zvijezda kao i amaterima astronomima koji svoje vrijeme vole provoditi iznova otkrivajući planete, zvijezde i druga nebeska tijela…

Matija Gračanin utorak, 18. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Nightshift Stargazing
Namjena Praktičan pomoćnim za astronome amatere
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / od 0,93 eur svaka tri mjeseca

Nightshift Stargazing prije svega je pomoćna aplikacija koja pomaže svima koji vole proučavati daleka nebeska tijela da odrede kada je najbolji trenutak upravo za proučavanje noćnoga neba. Naime, nudi prognozu za promatranje zvijezda pri čemu je moguće dobiti i obavijest o tome kada je najbolje uputiti se na neku lokaciju gdje je zagađenost svjetlošću najmanje izražena uz procjenu koliko će se vremena imati na raspolaganju za pogled u nebo.

Osim toga, Nightshift Stargazing nudi i dodatne informacije kao što su aktualni događaji vrijedni pažnje pa je tako, primjerice, lako moguće doznati koji su planeti vidljivi (uzima se u obzir vrijeme i lokacija korisnika) kao i koji su nadolazeći zanimljivi događaji pa tako na vrijeme biti obaviješten o kišama meteora te brojnim drugim događajima.

Posebno je zgodno i to što će biti ponuđena procjena kvalitete vidljivosti spomenutih nebeskih objekata što je posebno korisno onda kada se nebo promatra golim okom, dalekozorom ili teleskopom (zapravo je riječ o kalkulatoru vidljivosti). Osim toga, Nightshift Stargazing nudi i ugrađeni pregled noćnoga neba (nudi katalog s više od 15000 nebeskih tijela) zajedno s opcijom kalendara pa je vrlo lako moguće provjeravati pozicije nebeskih tijela ovisno o datumu.

Naravno, mogućnost ima još (astronomski sat, alat za planiranje opservacija, mogućnost dodavanja opreme koje se posjeduje i drugo), a samo sučelje aplikacije je posve prilagođeno noćnom radu, pa se ova aplikacija nameće kao još jedna koju bi svaki ljubitelj proučavanja noćnog neba trebao imati u svom arsenalu.

Osnovna inačica aplikacije je besplatna (prikazuje oglase), dok se može pružiti podrška razvoju aplikacije kroz plaćanje tromjesečne pretplate  od 0,93 eura naviše (ovisno koliko se želi honorirati autora).