Microsoft Outlook Lite - posebna inačica Outlooka za hardverski skromnije Android telefone

Riječ je o posebnoj inačici Outlooka, poznatog Microsoftovog klijenta e-pošte, namijenjenoj Android telefonima nešto slabijih hardverskih mogućnosti što znači da će trošiti manje memorije i nuditi bolje performanse u odnosu na punokrvni Outlook žrtvujući određene funkcionalnosti…

Matija Gračanin utorak, 30. svibnja 2023. u 06:20
OSNOVNI PODACI
Naziv Microsoft Outlook Lite
Namjena Posebno izdanje mobilne inačice Outlooka
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Posebne olakšane i optimizirane aplikacije već odavna nisu ništa neuobičajeno, a tom se trendu pridružio i Microsoft te već neko vrijeme nudi posebno izdanje nadaleko poznatog Outlooka. Osim što je nazivu pridružio oznaku Lite, ova varijanta je posebno optimizirana za Android telefone nešto skromnijih hardverskih mogućnosti.

Žrtvujući određene funkcionalnosti, postigle su se bolje performanse čak i na pametnim telefonima s malo memorije i slabijim procesorom; minimalno traži 1 GB memorije dok instalacija zauzima svega 5 MB. Drugim riječima, svi oni kojima nije potreban punokrvni Outlook, u ovoj će inačici pronaći dovoljno sposoban Microsoftov klijent e-pošte daleko uglađenijeg rada koji će raditi i na sporijim mobilnim mrežama (2G i 3G).

Kao i njegov veći brat, Lite inačica radi s nizom servise e-pošte, no najbolje se snalazi s Microsoftovim servisima. Sučelje mu je nešto pojednostavljeno (podržana je tamna tema), a uz pregled e-pošte i one tipične funkcionalnosti (fokusirani pretinac dolazne pošte, organizacijske mogućnosti, podrška za geste i slično), podržan je i kalendar (moguće je organizirati i pridruživati se Skype sastanke).

Tu je i osnovno pretraživanje koje čak i radi nešto brže u odnosu na punokrvno izdanje, neke praktične mogućnosti kao što su preporučeni odgovori ili upravljanje kontaktima, a podržano je i blokiranje neželjene pošte te drugo. U svakom slučaju, svi oni koji žele ili moraju koristiti Outlook, ali bi željeli da pruža bolje performanse, svakako bi trebali probati inačicu Lite.