Jellyfin - besplatan i otvoren medijski poslužitelj za organiziranje i gledanje multimedije

Jellyfin je sada već dobro poznati medijski poslužitelj otvorenog koda koji je namijenjen svima onima koji na jednostavan način žele uživati u osobnoj medijskoj biblioteci i pristupati je s brojnih uređaja u što su uključeni i pametni telefoni uz za to namijenjene aplikacije…

Matija Gračanin srijeda, 6. rujna 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Jellyfin 
Namjena Medijski centar otvorenog koda
Android Google Play / F-Droid
iOS App Store
Cijena Besplatan

Uz poskupljenja poznatih streaming servisa i sve većoj fragmentaciji sadržaja koji je na njima dostupan, mnogi se vraćaju formiranju osobne biblioteke multimedije. Upravo je njima namijenjen Jellyfin, posve besplatan medijski poslužitelj koji omogućuje organiziranje, upravljanje i dijeljenje multimedijskih datoteka s umreženim uređajima.

U suštini je riječ o jako dobroj alternativi još jednom poznatom medijskom poslužitelju, Plex Media Serveru, a koja se može koristiti na popularnim platformama. Uz mobilne aplikacije koje su zapravo klijenti, potrebno je najprije instalirati serversku komponentu na poslužiteljsko računali (ili neki podržani uređaj poput NAS-ova).

Nakon toga treba dodati mape gdje se skladišti multimedija, a sve ostalo se praktički može prepustiti Jellyfinu; automatski će se prepoznati o kojem je sadržaju riječ te preuzeti sve potrebne podatke (poslužitelj je u stanju u prekodirati multimediju kako bi bila kompatibilna za prikaz na uređaju s kojega se želi gledati).

Samom se Jellyfinu može pristupati putem web preglednika, no tu su i aplikacije za pametne telefone koje doživljaj uživanja u osobnoj medijskoj biblioteci čine znatno boljim. Mogućnosti se mogu ponešto proširiti pluginovima, a tu su i druge stvarčice. Ukratko, svi koji traže sasvim besplatan medijski poslužitelj i pogotovo alternativu Plexu, upravo su je pronašli.