CW Studio - zabavna aplikacija za učenje i usavršavanje poznavanja Morseova koda

Svi oni koji žele naučiti, obnoviti znanje ili usavršiti komunikaciju koristeći Morseov kod (ili abecedu) s ovom će aplikacijom upravo to učiniti. Prema postoji nekoliko sličnih aplikacija koje omogućavaju to isto, ova se ističe svojim relativno zabavnim pristupom…

Matija Gračanin ponedjeljak, 6. studenog 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv CW Studio 
Namjena Učenje i vježbanje Morseova koda
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Beplatan / 5,31 eur (Pro)

Samuel Morse je 1835. godine konstruirao električni telegrafski aparat i time označio početak korištenja novog sustava komunikacije, pogotovo u vojne svrhe, uz Morseov kod. Riječ je o sustavu kojim se u žičnoj i radio-telegrafiji slova, brojevi i znakovi interpunkcije predstavljaju signalima koji se naizmjenično šalju.

Ukratko, riječ je o svima vjerojatno poznatim točkicama i crticama koji se koristi kao zamjene za slova, brojke i znakove, s time da se Morseov kod može emitirati na razne načine; kao telegrafski signali, radio signali, vizualni signali i zvučni signali. No, bez obzira na to kako će se Morseov kod emitirati, sama abeceda ostaje u svim slučajevima ista.

CW Studio je zabavna aplikacija koja svima koji to žele omogućava da na relativno jednostavan način nauče Morseovu abecedu, ali i da usavrše znanje te uvježbavaju brzinu kojom će komunicirati. Aplikacija je podjednako dobro prilagođena pametnim telefonima kao i tabletima, a zgodno je i to što nudi i simulatore pa je samim time i učenje i vježbanje abecede zabavnije.

Osim toga, nudi i niz dodatnih mogućnosti. Tako je moguće slušati Morseov kod od bilo kojeg teksta pa time trenirati i brzo dešifriranje koda (snimke je moguće snimiti i podijeliti s drugima), tu je i mogućnost korištenja mikrofona da se brzo dekodira kod, praktična tablica znakova, statistički pregled i štošta drugo. Osnovna inačica aplikacije je besplatna, ali zato ograničena, pa su neke mogućnost dostupne tek u izdanju Pro koje stoji 5,31 eura jednokratno.