AltStore stigao za korisnike iOS-a u EU

Nakon prvotne najave prije koji tjedan, AltStore PAL postao je dostupan za preuzimanje svim korisnicima iOS-a u EU

Matej Markovinović petak, 19. travnja 2024. u 14:57

Apple je početkom prošloga mjeseca službeno izdao iOS 17.4 i iPad OS 17.4, verzije mobilnih operacijskih sustava koje su napravljene u skladu s Aktom o digitalnim tržištima (DMA), a koje ujedno donose i mogućnost korištenja alternativnih trgovina aplikacija u EU.

Kao što smo i najavili prije koji tjedan, prva u nizu alternativnih trgovina aplikacija je AltStore PAL koji je sada službeno dostupan i za preuzimanje.

„AltStore PAL je trgovina aplikacija otvorenog koda napravljena posebno za neovisne developere te dizajnirana za rješavanje problema koje smo ja i mnogi drugi imali s App Storeom tijekom godina. Uglavnom, ako ste ikada imali problema s App Reviewom, ovo je za vas“, navodi kreator AltStorea, Riley Testut.

Za korištenje AltStorea potrebno je platiti godišnju naknadu od 1,5 eura, što pokriva troškove Appleove tehnologije za rad trgovine aplikacija na iOS-u. Zanimljivo je da se naknada plaća preko Patreona, što zapravo omogućuje developerima veću zaradu nego što bi to inače bio slučaj da se plaća putem AppStorea.