Zamjena NGFF SSD u NVMe?

poruka: 2
|
čitano: 1.834
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
offline
Zamjena NGFF SSD u NVMe?

Ekipa, long time no hear.

 

Imam jedan užasan laptop imena Onda Oliver (ne, nije knjiga, laptop je majke mi) kojem je SSD pri izdisaju, ne može jadan više ništa. Baca BSOD, obrišeš programe, oni se vrate, ne želi reinstall Windowsa jer čak i instalacija Windowsa primjećuje da je SSD pri krepavanju i slično. Laptop se koristi u jednom klubu samo za rasvjetu pa nije potreban novi ako se ovaj može popraviti.

 

Ali situacija je ta da taj laptop ima Rayson 256GB NGFF SSD. Koliko sam vidio po internetu, to se jedino može pronaći još na eBayu. Meni treba novi SSD za sutra, pronašao sam ovaj Kingstonov, koji je NVMe. Utor na matičnoj i SSD sam stavio u slike, ako to uopće išta znači. 

 

Koja je vjerojatnost da će taj SSD uopće ući i raditi na našem dragom Oliveru? 

 

Hvala vam unaprijed!

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 23:32 (Simke8.1).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Zamjena NGFF SSD u NVMe?

-eh .. (od kud početi? .. od početka) :) ..

 

-prvo, moraš naučiti-razlikovati oznake medija-kontrolera-porta.. (kao što moraš znati dizel-super gorivo za auto..).

- ssd, može biti sata ili nvme .. oznaka ngff je iz doba dok se to recimo uvodilo-definirano (dok je sve relativno novo, tj 5-10god za računala je 'stoljeće'..).

- oba medija (diska, ako ti je lakše razumjeti, storage) su u M2 formatu, i primijeti da imaš oznaku B i M odnosno obje (zubići-utori, koji spriječavaju da se pogrešno utakne, no ne baš..). Ta fizička oznaka B-M je samo fizička, dok je tehnički-kontroler ili sata ili nvme-pciex.. tj sata ide kroz chipset kontroler po SATA standardu time i ograničenja brzine kao svaki drugi sata disk, dok je nvme direktno na mbo-sabirnicu, veće moguće brzine jer nije ograničeno sata standardom npr sata3-600mbps nego ide više, ovisno o generaciji pciex kao gen 1-2-3-4.. tj 2-3-6000 .. tisuća, 10x puta brže-veća propustnost.

 

-tebi treba 'disk' (drive-storage) m2 formata za sata kontroler i tako traži po trgovinama pa ćeš naći, istina zbog cijene koja je slična i prednosti u brzini nvme pomalo nestaju iz ponude ili su skuplji-neisplativi no kad nema druge tad ih kupiš.. pa zapamtiti, ngff=sata, nije nvme + oznake b-m služe upravo tome ali utor i drive mogu imati oba 'key'a .. pa to nije kriterij nego sam kontroler u čipu-uređaji tj standard po kojem radi (da bi radio).

 

evo jedan link.. (ne preporučujem ništa, samo primjer...)

-ako ipak nema, tad u tu generaciju laptopa sigurno može ići normalan 2,5inčni disk, ssd.. razlike nema, dostupni su i jeftini uz objašnjenje da je to 'isto' jer radi po istom sata standardu-ograničenju (osim ako taj laptop nema mjesto.. tad je treće riješenje kupnja ladice za optički tj m2-sata adapter umjesot optičkog itd.

 

+ važno, oznaka dviea kojeg imaš i mjesto (u laptopu, fizičke dimenzije..) prvi broj je širina, ista za sve, 22 (širina-milimetri), drugi dio para brojeva je 20-30-40-80-110.. tj kad vidiš 2280 to je 22 mm širine i dužine 80mm.. naravno ovisi o utoru na laptopu-računalu-mbo.. i to je dio specifikacija-dimeznija ili naprosto vidiš i zaključiš kad vadiš stari disk.. ovisno o izvedbi, na većini možeš staviti kraći ali ne možeš duži drive (čista logika-fizika-dimenzije, dok kraći ovisi ima li rupe-šaraf..).

 

- key .. b-m.. b=sata, m=nvme.. i pazi, ima i mSATA (opet iz vremena dok se standard tek uvodio, nestalo, ima jedan zarez više prema sredini..). .. link na kojem je dovoljno razumljivo vidjeti-slike... čisto da znaš što trebaš i da ti trgovac ne uvali nešto 'deseto' :)

 

edit: 

katastrofalno napravljeno, loše.. nema 'šaraf' na kraju drivea (na vrhu vidiš mjesto polukrug.. tj u tom uređaju je samo utaknuto pa može ispasti-klimati se ili biti loš kontakt.. jer to ne smije biti 'klimavo'..
.. ali, to može biti objašnjenje problema.

-nekako učvrsti drive i tad će možda sve biti ok.. 

 

-ostatak se ne vidi, npr ima ili nema mjesto za normalan 2,5inčni disk, ima li konektor-sata itd.. to sve izgleda više kao tablet nego laptop i tad je moguće svašta pa i objašnjenje naziva :)

 

edit2: .. da, to nije laptop-notebook.. nego 'tablet'-netbook.. ili 'ništa' :) .. vjerojatno nema ništa od uobičajenih priključaka za sata disk samo ovaj m2.. treba provjeriti-razmisliti ima li smisla nabava novog m2 diska jer kvar može biti nešto drugo.. i tad je sve za smeće.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 23:46 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice