NASA uložila 450 milijuna dolara u lunarni rover pa odustala od lansiranja

Rover VIPER, koji je trebao oko južnog pola Mjeseca tragati za vodom, nedavno je sastavljen, ali je budžet probijen, pa on nikad neće biti poslan na svemirsko putovanje, za koje je stvoren

Sandro Vrbanus petak, 19. srpnja 2024. u 11:01

Mjesečev rover VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) nastao je kao istraživačko vozilo sa svrhom traganja za vodom tamo gdje bi je moglo biti u većim količinama, u blizini južnog pola Mjeseca. Ovo autonomno vozilo trebalo je biti poslano na Mjesec još prošle godine, no misija je odgođena za ovu, pa potom i za sljedeću godinu. Prema zadnjim podacima, privatna svemirska kompanija Astrobotic, koja ga je za NASA-u i proizvela, mogla bi ga pripremiti za lansiranje tek u rujnu 2025., no to se ipak neće dogoditi.

Otkazani let

U NASA-i su ovog tjedna odlučili da će napustiti projekt VIPER zbog pretjeranog probijanja budžeta i vremenskih rokova, što bi se moglo u budućnosti i pogoršati. "Agencija ima niz misija za koje je planirano da tragaju za ledom i ostalim resursima na Mjesecu tijekom naredih pet godina", objavljeno je u sklopu istog priopćenja, uz napomenu da će se iskoristiti određene tehnologije osmišljene za ovaj otkazani rover.

Gotovo dovršeni VIPER u laboratoriju
Gotovo dovršeni VIPER u laboratoriju

Instrumenti i neke komponente VIPER-a bit će rastavljeni i iskorišteni u budućim lunarnim misijama, no prije toga cijeli će "paket" rovera biti ponuđen privatnim svemirskim kompanijama na otkup. Ugovor NASA-e i Astrobotica za izradu rovera bio je inicijalno vrijedan 199,5 milijuna dolara, no trošak je s vremenom narastao na 450 milijuna dolara, pa otkaz ugovora ne zvuči kao nelogičan potez, pogotovo ako bi se troškovi nastavili akumulirati.

VIPER je izvorno bio namijenjen za stotinjak radnih dana na Mjesecu, tijekom kojih je trebao prevaliti nekoliko kilometara, analizirati tlo te tražiti mjesta na kojima bi se moglo doći do vode. Opremljen je i bušilicom koja može prodrijeti do oko jednog metra u Mjesečevo tlo. Dio njegovih zadaća obavit će komplementarne misije CLPS (Commercial Lunar Payload Services), koje će biti lansirane tijekom narednih godina, zajedno s istraživačkim landerom Griffin istog proizvođača, Astrobotica.