Kalifornijski zakon za zaštitu izvođača u zabavnoj industriji od AI imitacija

Guverner Kalifornije Gavin Newsom potpisao je dva značajna zakona u Kaliforniji koji znatno ograničavaju uporabu digitalno generiranih replika izvođača bez njihovog pristanka. Ovi zakoni štite kako žive, tako i preminule izvođače od neovlaštene uporabe njihovog lika

Ivan Podnar četvrtak, 19. rujna 2024. u 13:05
📷 Jaguirre2192, Wikipedia
Jaguirre2192, Wikipedia

Zakoni se uklapaju u širi trend regulacije umjetne inteligencije, pri čemu Kalifornija prednjači u rješavanju etičkih i pravnih implikacija tehnologija umjetne inteligencije. Pisali smo o prijedlogu kalifornijskog zakona o regulaciji naprednih modela umjetne inteligencije i polemici koju izaziva. Manjka samo guvernerov potpis da se  izglasani prijedlog pretvori u zakon.

Za Kaliforniju je zabavna industrija posebno važna, pa nije čudo da su se prvi zakoni donijeli upravo kako bi se obuzdao brzi napredak umjetne inteligencije i njezin potencijal da zamijeni ljudske izvođače.

Zakon AB 2602

Zakon AB 2602 zabranjuje ugovore koji bi dopuštali da umjetno generirane replike zamijene stvarne izvođače bez informiranog pristanka. Također zahtijeva da ugovori precizno navedu sve potencijalne uporabe digitalnih replika. Nadalje, propisuje da izvođači moraju imati pravno zastupstvo ili zastupstvo sindikata prilikom pregovora o sporazumima vezanim uz digitalne replike.

Zakon AB 1836

S druge strane, zakon AB 1836 štiti likove preminulih izvođača od neovlaštene uporabe. Omogućuje nasljednicima ili ostavštini da tuže za naknadu štete ako se lik preminulog izvođača koristi bez pristanka. Zakon propisuje minimalnu kaznu od 10.000 dolara ili stvarnu štetu za prekršitelje.

Značajnu pobjedu za SAG-AFTRA

Ovo zakonodavstvo predstavlja značajnu pobjedu za SAG-AFTRA, sindikat koji se zalaže za snažniju zaštitu od eksploatacije umjetne inteligencije u zabavnoj industriji. Zakoni odgovaraju na rastuću zabrinutost oko potencijalne zlouporabe tehnologije umjetne inteligencije za stvaranje neovlaštenih digitalnih replika izvođača.

Ovi zakoni mogli bi poslužiti kao model drugim industrijama koje nastoje zaštititi prava pojedinaca u digitalnom dobu te predstavljaju važan korak u uspostavljanju ravnoteže između tehnološkog napretka i zaštite osobnih prava.