Europska komisija prvi put dobiva povjerenicu za inovacije i startupe

Troje će novih povjerenika u Komisiji dijeliti zadatke vezane uz tehnološku i digitalnu industriju, startupe, regulativu i s time povezane politike, s nekim novim područjima fokusa

Sandro Vrbanus srijeda, 18. rujna 2024. u 13:00

Novi mandat Europske komisije donijet će brojne promjene, koje će se odraziti i na tehnološki sektor te, vjerojatno, buduće odluke o regulativama, poticajima i politikama vezanima uz taj dio gospodarstva. Nova komisija bit će sastavljena bez dvoje istaknutih članova iz prošloga mandata. Već smo pisali o tome da među novim povjerenicima neće biti dugogodišnja povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, kao niti povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton. Sada je poznato i tko će nastaviti rad u njihovim resorima.

Tri nova lica u Komisiji

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen odlučila je posao raspodijeliti nešto drugačije nego u proteklom sastavu. Tako će povjerenica iz Finske, Henna Virkkunen, postati izvršnom potpredsjednicom Komisije za tehnološki suverenitet, sigurnost i demokraciju. Njezin djelokrug uključivat će provedbu digitalnih politika i onih vezanih uz napredne tehnologije, poput umjetne inteligencije, poluvodiča i kvantnog računalstva. Također će nadzirati i provedbu aktova o digitalnim uslugama i tržištima, za što su se dosad brinuli Vestager i Breton.

Drugo novo ime u Komisiji je Stéphane Séjourné, izravni zamjenik Bretona, koji će dobiti resor prosperiteta i industrijske strategije, a nastavit će rad i na jedinstvenom unutarnjem tržištu, kao i prethodnik mu. Zadatak će mu biti osigurati uvjete za napredak kompanija u EU, što će uključivati regulatorno okruženje vezano za investicije, ekonomsku stabilnost i sigurnost te slobodnu trgovinu.

Trio novih lica u Komisiji, čiji će se rad ticati tehnološkog sektora, upotpunjava bugarska povjerenica Ekaterina Zaharieva, koja bi trebala preuzeti resor istraživanja i inovacija. Tamo će biti zadužena za poticanje rada startupa te istraživanja u područjima znanosti i tehnologije, što je okosnica europskog gospodarstva. Brinut će o tome da se dovoljno sredstava ulaže u strateške prioritete EU i revolucionarne inovacije.

Razvit će i europsku strategiju za poticanje startupa, poticajno okruženje za njih te regulatorni okvir koji im omogućava rast i razvoj. Zadatak joj je i raditi na stvaranju Akta o inovacijama, koji bi pomogao u spajanju inovatora i malih poduzetnika s velikim institucionalnim ulagačima. Fokus će pritom biti na sektorima "zelene" i digitalne tranzicije, biotehnologiji i naprednim materijalima.

Svi ovi novi članovi i njihovi resori tek su prijedlog von der Leyen, koji će morati dobiti i službenu potvrdu u Europskom parlamentu.