Apple Vision Pro na glavu, pa gledati utakmicu na stadionu kroz njegov ekran?

Apple zamišlja da bi njihov Vision Pro mogao ljubiteljima sporta donijeti ono najbolje od televizijskih prijenosa i spojiti to s iskustvom praćenja sportskih događaja uživo, korištenjem proširene stvarnosti

Sandro Vrbanus srijeda, 28. lipnja 2023. u 15:10

Nakon predstavljanja Appleovog seta za virutalnu i proširenu stvarnost, Vision Pro, neki su odmah vidjeli gdje bi ga mogli i kako koristiti, pa već planiraju kupnju skupog i neobičnog naglavnog računala. Mnogim drugima, pak, Apple tek treba pokazati neku primjenu, koja bi ih privoljela staviti Vision Pro na glavu u svakodnevnom radu ili u vrijeme dokolice. Jedna od situacija, koju u Appleu zamišljaju kao onu u kojoj bi novi uređaj mogao biti od koristi, jesu sportski događaji.

Na utakmicu s naglavnikom

Prema patentu, koji je Appleu nedavno odobrio Patentni ured SAD-a, a otkrio portal Apple World Today, Vision Pro osmišljen je i kako bi se njime moglo poboljšati iskustvo gledanja utakmica uživo. Dođete li na kakav stadion danas u želji da pogledate utakmicu, nedostajat će vam možda dodatni podaci o igračima, statistike, rezultati, animacije ili grafike kakve se prikazuju u televizijskim prijenosima. No, u nekoj zamišljenoj budućnosti, dođete li na stadion s Vision Pro na glavi, taj bi problem mogao biti riješen.

Iz Appleove patentne prijave
Iz Appleove patentne prijave

Patent "Metode i uređaji za vizualno proširenje sportskih događaja" opisuje upravo to – načine na koje bi AR/VR naglavnik u stvarnom vremenu mogao korisniku prenositi utakmicu koju je posjetio, a na sliku uživo dodavati grafike i druge podatke, kako bi se događanja na utakmicama mogla bolje razumjeti i pratiti u detalje.

Hoće li ovako izgledati praćenje utakmica uživo u proširenoj stvarnosti?
Hoće li ovako izgledati praćenje utakmica uživo u proširenoj stvarnosti?

"Ova metoda uključuje dobivanje slike, korištenjem senzora uređaja, fizičkog okruženja, uključujući sportske događaje. Ona uključuje i detektiranje fizičkih objekata u okruženju i dohvaćanje podataka vezanih uz trenutačno stanje sportskog događaja, povezanih s detektiranim objektima te vizualni prikaz podataka na zaslonu", stoji u opisu patenta.