Apple planira predstaviti i jeftiniju verziju naglavnika za proširenu stvarnost

Dugogodišnji Appleov Analitičar Mark Gurman, tvrdi da će Apple do kraja 2025. predstaviti jeftiniju inačicu svoga naglavnika za proširenu stvarnost, koja će zadržati neke ključne značajke od Vision Pro modela

Matej Markovinović nedjelja, 11. lipnja 2023. u 21:15
Apple Vision Pro.  📷 Foto: Apple
Apple Vision Pro. Foto: Apple

Iako je Apple oduševio javnost predstavivši Vision Pro na ovogodišnjem WWDC-u, mnogi su ipak ostali zatečeni početnom cijenom od čak 3.500 dolara. No, kako navodi Bloombergov reporter i dugogodišnji Appleov analitičar, Mark Gurman, tehnološki gigant iz Cupertina uskoro bi mogao izbaciti jeftiniju verziju svoga naglavnika.

„Apple trenutačno planira predstavljanje jeftinijeg modela već krajem 2025. godine, što znači da neće debitirati otprilike dvije godine nakon prvog Visiona Pro. Istovremeno, Apple već radi na drugoj generaciji svoga naglavnika s bržim procesorom, što ukazuje na njihovu strategiju 'dva uređaja', poput standardnog iPhonea i iPhonea Pro“, objašnjava Gurman u svom Power On biltenu.

Gurman nagađa da bi se jeftinija verzija Appleovog naglavnika mogla zvati „Apple Vision“ ili „Apple Vision One“. Kako tvrdi, ta bi inačica trebala postići nižu cijenu zahvaljujući zaslonima niže kvalitete, slabijem procesoru te manjem broju kamera i senzora. Smatra, također, da bi Apple mogao ukloniti prostorne audio zvučnike s naglavnika te tako potaknuti korisnike da koriste njihove slušalice AirPods.

Ipak, Gurman navodi da se Apple neće odreći nekih stvari. Primjerice, kaže da će najvjerojatnije zadržati vanjski zaslon za prikaz očiju korisnika, EyeSight, kao i sustav za praćenje očiju i ruku.                         

„Ta područja jednako su ključna za Apple Vision kao što je zaslon osjetljiv na dodir ključan za iPhone. Očekujem da će jeftiniji model naglavnika zadržati te karakteristike“, zaključuje Gurman.