Starlinkovi nefunkcionalni sateliti snimljeni kako izgaraju u atmosferi

Iznad Portorika ovih je dana snimljen "vatromet" u kojem je, prema izračunima ljudi koji detaljno prate putanje satelita, izgorio barem jedan od novih Starlinkovih satelita

Sandro Vrbanus petak, 11. veljače 2022. u 10:51

SpaceX je 3. veljače u orbitu lansirao najnoviju pošiljku od 49 komunikacijskih satelita za pristup Internetu svoje konstelacija Starlink. No, nedugo nakon tog lansiranja oni su se suočili s neuobičajenim uvjetima na visini od oko 210 kilometara od Zemlje – u tim trenucima u tijeku je bila značajnija geomagnetska solarna oluja. SpaceX-ova kontrola misije bila je prisiljena okrenuti satelite u "safe mode", o čemu smo već izvještavali, ali niti to nije pomoglo. Ukupno 40 od 49 lansiranih satelita vrlo brzo proglašeno je neupotrebljivima, i najavljeno je da će biti deorbitirani na kontroliran i siguran način.

Vatromet nad Karibima

Sigurno deorbitiranje znači da će sateliti u potpunosti izgorjeti u atmosferi. Oni su i inače načinjeni tako da se potpuno dezintegriraju nakon svojeg životnog vijeka, kako ne bi proizveli nove količine svemirskog otpada u orbiti, ali i kako svojim padom na Zemlju ne bi ugrozili ljude i imovinu. Ova skupina od 40 satelita tako će svoj vijek završiti i prije nego su započeli s radom, a čini se da je barem jedan od njih već ovoga tjedna uhvaćen astronomskim kamerama na Portoriku.

Video koji se pojavio na YouTubeu pokazuje "vatromet" na nebu, konzistentan s procesom ulaska većih objekata u gušće dijelove atmosfere i izgaranje u njoj. Podaci o putanjama Starlinkove konstelacije ukazuju na to da je vrlo vjerojatno kako je ovdje bila riječ upravo o SpaceX-ovom satelitu, ili više njih, koji su nedavno izgorjeli iznad Kariba, a snimile su ih kamere Karipskog astronomskog društva.

Korelaciju ovog zapažanja sa Starlinkovom putanjom potvrdio je i Marco Langbroeg, nizozemskih stručnjak za ovu tematiku. On kaže kako je njegov izračun pokazao da se izgaranje ovih objekata podudara s inklinacijom satelita od 53,2°, i da je vrlo vjerojatno da su ovim kamerama zabilježeni upravo ostaci satelita lansiranih 3. veljače.

Svaki Starlinkov satelit mjeri otprilike 3,2x1,6 metara, ima masu od 260 kilograma, a još će ih deseci u narednim danima izgorjeti u atmosferi – pa nije isključeno da ih se još snimi astronomskim kamerama, inače namijenjenima za snimanje meteora.