Poslovne vrijednosti

Tema broja je FinOps. Nemate pojma što je to? Pa pročitajte temu broja – trebat će vam. Ako, pak, spadate u onaj sloj techieja koji barem znaju što je FinOps, ili im je to čak dio svakodnevnog posla, još bolje – možete fact checkati našu temu, možda ipak i naučite neki novi detalj, a možda samo klimnete glavom čitajući stvari koje su vam poznate. Ponekad je i to ljekovito – naići na materijal u medijima koji pokriva ono što znate, pogotovo ako je u pitanju niša.

Oleg Maštruko ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u 15:00

"Ono što danas nazivamo FinOps počelo je spontano, gotovo istodobno na više mjesta u svijetu, kao posljedica stanja u upravljanju cloud tehnološkim resursima prije desetak godina. Kad primijenite FinOps, više nećete brinuti o IT infrastrukturi i njenim potrebama – razgovarat ćete o poslovnim vrijednostima koje ona donosi."

Intervju mjeseca je s Renatom Grgurićem, glavnim cyber policajcem Hrvatske – tema je, dakako, security, cyber kriminal i tome slično, ali s najvišeg službenog mjesta u državi koje se time bavi. I razgovor s Grgurićem, i temu broja, napisao je naš nezamjenjivi Zvonko Pavić.

Dva Gordenova materijala bave se svemirom, što je meni kao uredniku uvijek drag sektor. Nakon što sam prošao preko sto zemalja na zemlji, rado bih vidio i makar mali, najniži komadić svemira, ali to će u ovom životu gotovo sigurno ostati neostvareno. Uglavnom – Gorden donosi priče o prvoj izvanzemaljskoj mobilnoj mreži, i problemu mjerenja vremena na Mjesecu.

Marina se pita – jeste li blam ili glam developer? Prihvaćate li zelene principe razvoja i korištenja softvera, ili nemate pojma o čemu je uopće riječ? "Mnogi stručnjaci za softver slažu se da je u prošlosti softver morao biti optimiziran i kvalitetno napisan, jer je tada hardver, u usporedbi s današnjim, bio manjkav. Kako su performanse i inovacije u području hardvera rasle, kvaliteta samog programiranja opadala je. Zbog toga se smatra da će zelena transformacija, koja održivost mora uključiti u softver, samo programiranje vratiti svojim korijenima."

Izdanje zaključuje niz tema vezanih s umjetnom inteligencijom – tko ulaže u AI? Te povezivanje AI-ja s računalnim vidom i razminiranjem i dronovima.

Krajem svibnja, točnije 28., održavamo šestu konferenciju LegalTech, koja se bavi tehnologijom u svijetu prava. Ako ste na ovu Mrežu navalili čim je izašla – još stignete na konferenciju, iako je nadnevak ovog izdanja – lipanj. Relikt vremena kada smo izlazili samo u printu, i pazili da radije uranimo, nego zakasnimo. Web s programom i ulaznicama je na https://legaltech.bug.hr/ Vidimo se…

Pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

Mreza 6 / 2024 lipanj 2024.