X uzima sve objave korisnika i koristi ih za treniranje Groka

Jezični model Grok koristi se na X-u (bivšem Twitteru), pristup mu imaju samo oni koji plaćaju pretplatu, a odnedavno je počeo trenirati svoje algoritme i na korisničkom sadržaju, bez posebnog upozorenja

Sandro Vrbanus petak, 26. srpnja 2024. u 14:54

Specijalizirani jezični model Grok, nastao u Muskovom laboratoriju xAI i implementiran unutar društvene mreže X (i dalje poznate kao Twitter), opisuje se kao "humoristični AI pomoćnik u pretraživanju". Iza svega stoji jezični model, koji funkcionira kao chatbot, ali s ponešto drugačijim rezultatima i uz primjesu humora, koji nije po svačijem ukusu. Groku se može pristupiti samo uz plaćanje pretplate na X Premium ili X Premium+, a u njegovim dokumentima stoji da je model treniran na "različitim tekstovima iz javno dostupnih izvora".

Grok gladan podataka

Među njima, kontroverzno, našli su se bili i tekstovi pisani uz pomoć ChatGPT-a, a jedan od dodatnih izvora podataka sada je i sama društvena mreža X. Bez neke posebne najave, Grok je počeo uzimati objave s te društvene mreže i na njima trenirati svoj jezični model. Da stvar bude gora po korisnike, osim što im to nitko nije dojavio, opcija uključivanja svih njihovih objava i interakcija po defaultu je uključena. Nije je čak moguće ni isključiti putem mobilne aplikacije, već samo preko sučelja na računalnoj verziji.

Za slučaj da koristite X i ne želite Groku dati svoje podatke na slobodno korištenje, morat ćete se uputiti na ovu adresu (ponavljamo, zasad samo preko preglednika). Tamo ćete pronaći "kvačicu" koju je potrebno isključiti. Prema opisu u samim postavkama, uključivanje te opcije omogućava Groku da se "uči" iz svih vaših "objava, interakcija, unosa i rezultata", kao i da će svi tako prikupljeni podaci biti podijeljeni i s kompanijom xAI.

Izgledno je da se ta promjena neće svidjeti regulatorima, primarno onim europskima, koji od ranije u fokusu imaju X i njegove sporne odluke – od korištenja podataka, pa do zavaravanja korisnika prodajom plavih kvačica, moderiranja sadržaja, transparentnosti i borbe protiv dezinformacija.