Sigurna superinteligencija cilj je novog startupa Ilye Sutskevera

Nakon odlaska iz OpenAI-ja, njegov suosnivač pokrenuo je novu kompaniju vezanu uz AI. Njezino ime je Safe Superintelligence (SSI) i imat će samo jedan cilj – izradu umjetne superinteligencije na siguran način

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. lipnja 2024. u 12:45

Ilya Sutskever, izraelsko-kanadski računalni stručnjak za strojno učenje poznat je kao suosnivač i glavni znanstvenik kompanije OpenAI, koja je svijetu dala ChatGPT i DALL-E te mnoge druge inovacije u području umjetne inteligencije. U slučaju da ste pratili što se tamo događalo "iza kulisa", onda vam je poznato da je on bio jedan od vođa lanjske "pobune" protiv Sama Altmana, da bi se nakon toga pokajao i ipak ostao u vodstvu tvrtke – ali ne zadugo. Prošloga je mjeseca napustio OpenAI i poručio da će raditi "na novom projektu, osobno mu vrlo značajnom".

Jedna misija, jedan cilj

I sada, mjesec dana nakon odlaska iz velike kompanije, Sutskever pokreće novi startup – Safe Superintelligence (SSI). Na novoj službenoj stranici stoji tek nekoliko rečenica, koje su osnivači napisali kao opis misije tvrtke. Tamo se navodi da je superinteligencija (njihov novi naziv za opću umjetnu inteligenciju) nadohvat ruke i najvažniji je tehnički problem današnjice. Stoga je i pokrenut SSI, sa samo jednim ciljem – razvojem superinteligencije na siguran način.

SSI ima jedan jedini fokus i radit će na samo jednom "proizvodu", oko kojeg se slažu njihov tim i ulagači. Misija i poslovni model podređeni su samo tome, a podjednako će se pažnje posvećivati razvoju mogućnosti SSI-ja, kao i njegove sigurnosti. Plan im je uvijek biti korak ispred ostalih te koristiti "revolucionarne" tehnologije i znanstvena dostignuća. Vjeruju da će im usredotočenje na samo jedan cilj i jedan proizvod pomoći u ostvarenju cilja, bez pritiska uprave i sličnih distrakcija, koje su uobičajene u startupima.

Uredi su im u Palo Altu i Tel Avivu. Trenutačno okupljaju ljude koji su im u mogućnosti pomoći, pa tako na stranicama ne postoji gotovo ništa drugo – tek poziv da im se jave stručnjaci spremni raditi na izazovu sigurne superinteligencije. Kao osnivači SSI-ja potpisani su Ilya Sutskever, Daniel Gross (nekada zaposlenik Applea, ulagač i član uprave Y-Combinatora) te Daniel Levy (bivši inženjer OpenAI-ja).