OpenAI odgađa lansiranje glasovnog asistenta za ChatGPT 4o i nagovještava novu strategiju poslovanja

OpenAI odgađa predstavljanje znatiželjno očekivane funkcije glasovnog asistenta za ChatGPT 4o kako bi osigurao da “sigurno i efikasno može obraditi zahtjeve milijuna korisnika.” Znakovita odluka, jer se stisnula kočnica brzog razvoja i još bržeg lansiranja proizvoda

Ivan Podnar srijeda, 26. lipnja 2024. u 17:27
📷 Ilustracija: DALL-E
Ilustracija: DALL-E

Na događaju u svibnju, OpenAi je predstavio glasovnog asistenta, opciju za GPT-4o, ažuriranu verziju svog modela GPT-4, koja je, kako su kazali, bolja u obradi teksta, zvuka i slika u realnom vremenu.

Predstavljanje i skandal

U demonstraciji modela, istraživači OpenAI-ja i glavna tehnološka direktorica Mira Murati održali su razgovor s novim ChatGPT-om koristeći samo svoje glasove i pokazali da alat može uzvratiti na postavljeno usmeno pitanje. Sustav je odgovarao, gotovo trenutno, u milisekundama. Tijekom prezentacije chatbot je također, gotovo trenutačno, prevodio govor s jednog jezika na drugi, a u jednom je trenutku, na zahtjev, propjevao. Reagirao je na zahtjeve poput rješavanja matematičkog problema prezentiranog na komadu papira postavljenom ispred kamere mobitela.

Predstavljanje glasovnog asistenta u svibnju ove godine 📷 Foto: OpenAI
Predstavljanje glasovnog asistenta u svibnju ove godine Foto: OpenAI

Netom nakon predstavljanja, dogodio se mali skandal, koji je srećom pao u zaborav. Mnogi su prepoznali i usporedili virtualni glas chatbota s virtualnim asistentom za umjetnu inteligenciju iz filma "Her" iz 2013. godine, kojem je glas posudila Scarlett Johansson. Glumica je oštro reagirala i zatražila da se jedan od glasova ChatGPT-a ukloni jer je previše zvučao kao ona. Čak se govorilo i o sudskoj tužbi.

Sposobnost identificiranja i odbijanja

OpenAI je tada rekao da prvobitno planira lansirati glasovnu funkciju za malu grupu pretplatnika ChatGPT Plus krajem lipnja, ali upravo je objavio, kako izvještava Bloomerg, da mu treba još mjesec dana da "dostigne naše standarde za lansiranje."

"Poboljšavamo sposobnost identificiranja i odbijanja određenog sadržaja," rekli su iz tvrtke u utorak. "Također radimo na poboljšanju korisničkog iskustva i pripremamo našu infrastrukturu jer očekujemo milijune korisnika koji će komunicirati u realnom vremenu."

Sigurnost kao prioritet: "Poboljšavamo sposobnost identificiranja i odbijanja određenog sadržaja"

Odgoda koja govori o mnogočemu

Značajna je to odgoda i može se interpretirati na mnogo načina. Prvo, da OpenAI, nakon mnogih kritika, otkaz i odlaska suosnivača, ipak shvaća da mora brinuti o sigurnosti, a ne da se utrkuje tko će prvi na tržište na uštrb korisničke sigurnosti. Ako je takvo razmišljanje točno, predstavlja odmak od nastojanja da uvijek budu ispred sve većeg broja konkurenata na polju umjetne inteligencije.

Možda se u toj odgodi istovremeno iščitava predfaza u kojoj će, kako je natuknuo Sam Altman, kompanija prijeći iz neprofitnog u profitni status. Ako i kad se to dogodi, treba uvjeriti investitore da kompanija posluje s minimalnim rizikom i maksimalnom mogućnošću financijske dobiti. Takva bi promjena mogla otvoriti vrata konačnoj inicijalnoj javnoj ponudi dionica OpenAI-ja, čija je privatna procjena trenutačno 86 milijardi dolara, a Altmanu bi mogla dati priliku da preuzme udio u brzorastućoj tvrtki, potezu koji neki ulagači forsiraju .

Također, to može značiti da se ne žuri i upadne ponovo u nepotrebnu aferu i brending fijasko koji se dogodio s glasom sličnim glumici Scarlett Johansson.

Prema posljednje dostupnim najavama OpenAI kaže da planira pokrenuti glasovnu funkciju svim pretplatnicima tijekom jeseni.