OpenAI-jev "brain drain" je dobrobit za budućnost umjetne inteligencije

Odlazak ključnih stručnjaka iz OpenAI-a u nove ambiciozne projekte umjetne inteligencije izazvao je značajan interes, posebice investitora koji u novoformirane startupove ulažu gotovo "na slijepo", bez puno detalja ili jasnog plana za povrat uloženog

Ivan Podnar nedjelja, 20. listopada 2024. u 20:42

OpenAI je u posljednih godinu dana doživio niz odlazaka znanstvenika i tehnologa visokih profila. O egzodusu iz OpenAI-a se mnogo pisalo jer uključuje neke od najistaknutijih figura organizacije.

Popis sigurno nije konačan

Zadnja vijest je bila odlazak Mire Murati, koja je prethodno držala poziciju glavne tehničke direktorice u OpenAI-u. Ilya Sutskever, suosnivač i bivši glavni znanstvenik u OpenAI-u, također je ranije napustio tvrtku. Zatim Andrej Karpathy, poznati istraživač umjetne inteligencije koji je dao značajan doprinos radu OpenAI-a, te Jan Leike, koji je suvodio tim za superporavnanje, i John Schulman, suosnivač i ključni developer ChatGPT-a, prešli su u Anthropic, još jednu važnu tvrtku za istraživanje umjetne inteligencije. Tom popisu, koji sigurno neće biti konačan, treba dodati odlazak Barreta Zopha, koji je prethodno vodio odjel za trening modela.

Nove tvrtke i novi fokus

Ovi odlasci nisu bili temeljeni samo na neslaganju kuda tvrtka smjera ili kako se organizira, makar su i to bili poticaji odlaska, nego više na idejama i željama za nastavak rada u prostoru umjetne inteligencije, ali u vlastitoj organizaciji. Najnovije vijesti govore o startupu koji vodi Mira Murati. Iako je još uvijek u ranim fazama, govori se o potrebi investiranja. Investitori su pokazali značajan interes za taj projekt, a u tijeku su pregovori o potencijalnom financiranju koje premašuje 100 milijuna dolara. Zahtjev za tako velikim kapitalom vjerojatno je posljedica visokih troškova povezanih s treniranjem prilagođenih AI modela. Razvoj vlastitih modela može biti iznimno skup, često dosežući milijune dolara.

Nema profita, nije bitno

Sutskeverov "Safe Superintelligence Inc." predstavlja korak u područje naprednog istraživanja umjetne inteligencije. S gotovo nečuvenim iznosom financiranja za startup od 1 milijarde dolara, tvrtka se posvećuje razvoju sigurne umjetne superinteligencije (ASI). Vrijedno je spomenuti da je ovo poduzeće uglavnom istraživački projekt bez izgleda na trenutni prihod, što ističe dugoročnu viziju i predanost sigurnosti umjetne inteligencije koju Sutskever donosi, ali i šokira interesom ulagača za sve vezano uz AI. Makar se ne vidi, niti najavljuje profit.

Nepoznati detalji, nije bitno

Andrej Karpathyjev pohod u sferu obrazovanja temelji se na primjeni tehnologije umjetne inteligencije u učenju i razvoju vještina. Kao i kod drugih iz ove grupe, detalji o poduzetničkom pothvatu još uvijek nisu izašli na vidjelo, no obećanja su u ovom trenutku izgleda sasvim dovoljna za znatiželjni poslovni svijet. Anthropic, već znani igrač u prostoru umjetne inteligencije, ojačao je svoj tim s dolaskom Jana Leikea i Johna Schulmana. Njihovo duboko znanje o AI-u znatno će doprinijeti Anthropicovom nastavku rada na razvoju i sigurnosti umjetne inteligencije.

Implikacije rošade talenata

Ulazak ovih ključnih figura iz OpenAI-a u nove pothvate i postojeće tvrtke vjerojatno će imati dalekosežne posljedice na industriju umjetne inteligencije. Ova rošada talenata i stručnosti mogla bi ubrzati inovacije i stvoriti zdravu konkurenciju u kojoj nije jedina zvijezda samo OpenAI. Fokus na sigurnost umjetne inteligencije, što pokazuje Sutskeverova nova tvrtka i pojačanje Anthropicovog tima, tema je koja se često spominjala u kritičkom smislu oko OpenAI-a. Zato bi trend razvoja novih startupa mogao dovesti do izrade robusnijih i etički usklađenih sustava umjetne inteligencije u budućnosti. Osim toga, Karpathyjev fokus na obrazovanje temeljeno na umjetnoj inteligenciji signalizira širenje primjene umjetne inteligencije na ključne sektore koji nisu samo u sferi chatbotova i trke u broju parametara velikih sustava.

Gubitak za OpenAI, dobitak za AI

OpenAI-jev gubitak ključnih stručnjaka na prvi pogled može djelovati kao korak nazad, no dugoročno gledano, ovaj "brain drain" mogao bi se pokazati kao katalizator za cijelu AI industriju. Odlazak talenata u nove startupove i konkurentske tvrtke potiče diversifikaciju ideja, pristupa i inovacija u području umjetne inteligencije. Ova disperzija znanja i vještina stvara zdraviju konkurenciju, što često rezultira bržim napretkom i raznolikijim rješenjima. Stoga, ono što se na površini čini kao gubitak za OpenAI, zapravo bi moglo biti dobitna situacija za cjelokupnu industriju i društvo u cjelini.