AI chatbot Grok prvi je proizvod X-ovog odjela za umjetnu inteligenciju, xAI

Nizu kompanija koje imaju svoje jezične modele pridružio se i X. U njihovom je laboratoriju xAI razvijen sustav Grok, sposoban analizirati tekst, programirati te rješavati matematičke zadatke

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. studenog 2023. u 06:00

U današnje vrijeme kao da je postala obveza svake kompanije koja drži do sebe razviti i vlastiti sustav umjetne inteligencije. Velikom popisu onih koji imaju ili razvijaju razne AI modele ovoga vikenda pridružio se i X Elona Muska. Oni su u svojem nedavno osnovanom laboratoriju za umjetnu inteligenciju xAI razvili veliki jezični model, nazvan Grok. Cilj mu je potpuno usklađen s misijom xAI-ja: pomoći čovječanstvu u produbljivanju znanja i razumijevanja svijeta.

Novi AI chatbot

Grok je tek prvi alat koji ide u tom smjeru, a poslužit će za prikupljanje povratnih informacija, kako bi sljedeće iteracije bile naprednije i moćnije. Razvoj ovog sustava trajao je tek četiri mjeseca, tijekom kojih su trenirana dva sustava, Grok-0 kao prototip te Grok-1, prvi javno dostupni jezični model iz X-ove radionice. Grok-0 treniran je na 33 milijarde parametara, dok taj podatak za Grok-1 nije objavljen.

Usporedba s konkurentima
Usporedba s konkurentima

Iz kompanije poručuju da su sposobnosti Groka već sada usporedive s poznatijim konkurentima, pa bi tako trebao biti nešto sposobniji od modela GPT-3.5, ali ipak slabiji od GPT-4 ili Claudea. Kao i ostali alati tog tipa, i Grok se može baviti jezičnim zadacima, razumijevati i odgovarati prirodnim jezikom, rješavati matematičke zadatke i probleme postavljene riječima, programirati u Pythonu, odgovarati na multidisciplinarna pitanja, ali je u stanju i pretraživati Internet u stvarnom vremenu. Vezano za potonje, Grok ima pristup bazama društvene mreže X, tako da odande može prikupljati "znanje" čitanjem objava (tvitova).

U svojim će odgovorima ovaj model koristiti humor i dosjetke, budući da je modeliran prema stilu pisanja iz jedne od Musku omiljenih knjiga, Vodiča kroz galaksiju za autostopere. Grok tako nudi običan ili "zabavni" način korištenja, pa aktiviranjem ovog drugog postaje sarkastičan i "duhovit" (barem prema Muskovim kriterijima za humor).

Za početak je Grok dostupan samo preko liste čekanja, a ona je otvorena verificiranim korisnicima X-a. pretplatnici na X Premium+, koji plaćaju 16 dolara mjesečno za tu mrežu, dobit će automatski i pristup novom jezičnom modelu (za sada samo na tržištu SAD-a).