Adobe Firefly sada daje veću kontrolu nad izrađenim ilustracijama, a stvara i vektorske grafike

Sustav generativne umjetne inteligencije dostupan je u Photoshopu, Illustratoru i na webu, a u novoj verziji dobio je pregršt korisnih mogućnosti. I dalje svoje uratke proizvodi bez kršenja autorskih prava

Sandro Vrbanus srijeda, 11. listopada 2023. u 12:00

Adobe, vjerojatno najcjenjeniji svjetski specijalist za grafički softver, već više od pola godine ima i svoj sustav generativne umjetne inteligencije, Firefly. Moćan AI alat dostupan je na webu u obliku besplatne aplikacije, a odnedavno je integriran i u posljednje inačice Photoshopa, Illustratora i Adobe Expressa s odabranim funkcijama.

Iz ove kompanije posebno ističu da je njihov sustav najveći takav na svijetu, koji se nije za treniranje neuronskih mreža poslužio slikama zaštićenima autorskim pravima, već je sve učinjeno sasvim legalno – ili na besplatnim izvorima ili na Adobeovim vlastitim stock materijalima. Kao takav, Firefly može jamčiti da sve što proizvede smije bez ograničenja biti korišteno u komercijalne i ostale svrhe, a pohvalili su se i da je do sada svojim korisnicima stvorio preko 3 milijarde ilustracija.

Nova verzija Fireflya

Ovoga tjedna korisnicima je stavljen na raspolaganje novi, unaprijeđeni AI model (Adobe Firefly Image 2 Model), čija je osnovna prednost veća korisnička kontrola nad finalnim izgledom kreacija. Naravno, sustav je treniran na još više slika i daje bolje rezultate, pa ide ukorak s konkurentima poput Midjourneya ili DALL-E-ja. Ono što ga od njih izdvaja su sljedeće dvije funkcije:

  • Generative Match: mogućnost stilskog prilagođavanja generirane slike zadanim primjerima. Korisnik tako može uploadati svoje ranije radove, pa zatražiti Firefly izradu nove ilustracije sličnog stila,
  • Photo Settings: prilikom zadavanja promptova Firefly može dobiti i kontrole poput onih na klasičnim fotoaparatima (otvor blende, brzina zatvarača…), pa se izgledom rezultata tako upravlja do detalja, za veću fotorealističnost.

Osim ovih značajki, dostupnih i na besplatnoj web inačici, Firefly u naplatnim verzijama nudi i dodatne dvije jedinstvene funkcije. Prva od njih ugrađena je u Illustrator, a bit će od koristi onima koji se bave vektorskim formatima. Adobe Firefly Vector Model je alat koji stvara slike na temelju tekstualnih opisa, ali ne kao rasterske, već kao vektorske ilustracije. Prvi je to model tog tipa na svijetu, a u Adobeu kažu da spaja njihovih više desetljeća iskustva u vektorskim grafičkim formatima s generativnim mogućnostima umjetne inteligencije.

Stilski usklađeni zadatak i rezultat
Stilski usklađeni zadatak i rezultat

Druga funkcija je Firefly Design Model, a dostupna je u paketu Adobe Express. Omogućava stvaranje cijelih dizajnerskih predložaka samo na temelju tekstualnog prompta, a bit će od koristi profesionalnim dizajnerima. Adobe Express također je dobio mogućnost generativnog dopunjavanja postojećih slika (Generative Fill).