Engleska privatna škola Eton pametne će mobitele učenicima zamijeniti "glupima"

Prestižna engleska privatna škola za dječake, koju pohađaju djeca iz dobrostojećih obitelji, najavila je da će polaznicima zabraniti korištenje pametnih mobitela, primarno zbog brige za mentalno zdravlje

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. srpnja 2024. u 13:29
📷 Kazimierz Mendlik, Wikipedia
Kazimierz Mendlik, Wikipedia

Eton College je poznata elitna privatna škola osnovana još 1440. godine, a do današnjih dana ostala je mjesto na kojem svoje obrazovanje stječu (muška) djeca dobrostojećih obitelji, britanski prinčevi, a pohađao ju je i dug niz premijera, Nobelovaca i općenito kasnije utjecajnih ljudi u javnom životu Velike Britanije i svijeta. Školu danas pohađa nešto više od 1.300 učenika, a godišnja školarina iznosi oko 50.000 funti.

Nokije svima

Ipak, iako se radi o imućnim mladićima, koji će od svoje 13. do 18. godine većinu vremena živjeti i obrazovati se tamo, od sljedeće nastavne godine neće im biti dozvoljeno korištenje pametnih mobitela. Novo pravilo uvedeno je zbog rastuće zabrinutosti oko utjecaja korištenja mobitela na mentalno zdravlje i općenitu dobrobit maloljetnika, a kao razlog navodi se i činjenica da će zabrana smartfona vjerojatno povećati aktivnost i poboljšati ponašanje učenika tijekom nastave.

Nova generacija trinaestogodišnjaka, koja će biti upisana naredne jeseni, imat će potpunu zabranu korištenja mobitela na području škole i pripadajućeg internata. Ravnatelj je dopisom upozorio roditelje da će, po dolasku, SIM kartice iz mobitela (ne spominje se kako će rješavati one koje koriste e-SIM) koje djeca donesu sa sobom, biti prebačene u "glupe" mobitele samo s osnovnim funkcijama. Bit će to modeli Nokie, vjerojatno novo izdanje modela 3210, koji ima tek mogućnost ostvarivanja poziva te slanja SMS poruka, bez mogućnosti instaliranja aplikacija.

Mladi Etonci će u trenucima dokolice barem moći igrati zmijicu
Mladi Etonci će u trenucima dokolice barem moći igrati zmijicu

Za obrazovne potrebe škola će učenicima ponuditi na korištenje iPade, dok će svim ostalim generacijama i dalje na snazi ostati kontrola sadržaja kojima pristupaju, sukladno dobi učenika. Prema podacima britanskog regulatora Ofcoma, 97% djece u toj zemlji u dobi od 12 godina posjeduje mobitel, a u Etonu i brojnim ostalim školama već rade na tome da se negativan utjecaj tehnologije pokuša svesti na najmanju moguću mjeru.