Dostava tereta bilo gdje u svijetu za 90 minuta ideja je iza projekta Space Ghost

Američki startup Sierra Space razvija napredne svemirske tehnologije, a nedavno je testirao kapsulu kojom bi se tereti lako mogli slati u orbitu i na siguran način iz nje i vraćati

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. travnja 2024. u 17:08

Lansiranje raketa i dostava tereta bilo gdje u svijetu unutar samo 90 minuta – misija je to koju si je postavila američka kompanija Sierra Space. Njih smo već upoznali kroz projekt Dream Chaser, svemirskog broda nove generacije, koji ima za cilj naslijediti Space Shuttle i biti letjelica za orbitalni brzi prijevoz tereta bilo gdje u svijetu te u orbitu i natrag. Nadogradnja tog projekta je i Space Ghost, kapsula kojom bi se rečeni tereti mogli lako i sigurno spuštati na Zemlju.

"Svemirski duh"

Nedavno je uspješno testiran i prvi prototip takvog jednog svemirskog paketa s rasklopivim toplinskim štitom. Space Ghost će služiti tako da se u njega spakira ono što je nekome na drugom kraju svijeta potrebno dostaviti, potom se lansira orbitalnom raketom, pa poput svemirske letjelice putuje do svoje destinacije. Pri povratku u atmosferu "Svemirski duh" rasklapa svoj "kišobran", pali retrorakete kako bi usporio, pa na kraju meko slijeće na zadanu lokaciju uz pomoć padobrana.

Osim same kapsule, Sierra Space je razvio navigacijski i komunikacijski sustav za njezin rad. Prvi uspješan test uključivao je ispuštanje prototipa iz helikoptera kako bi se provjerila mehanika slijetanja u zadnjoj fazi leta. "Postoje kompanije koje se bave lansiranjem, orbitalnim letom, a ovaj je proizvod u domeni povratka iz orbite", kažu iz američke kompanije te kažu da je ova tehnologija primarno namijenjena logistici, i to vojnoj.

"Zamislite da u svemiru imate inventar, znate gdje se što nalazi i kamo treba ići. I potom imate vojnika na terenu, kojem nešto od toga treba. Takva dostava može promijeniti tijek borbe. Naš je posao dostaviti teret unutar 100 metara od vojnika, bilo gdje u svijetu", navode iz Sierra Spacea.

Projekt Space Ghost sada će nastaviti prolaziti kroz opsežni program beta testiranja, istodobno razvijajući tehnologiju i popratne operacije. U konačnici bi projekt trebao funkcionirati u nekoliko faza:

  • Predefinirani tereti postavljali bi se u orbitu na razdoblje od najviše pet godina, a uključivali bi setove za preživljavanje, čamce za spašavanje, naoružanje, hranu, itd.,
  • Na zahtjev, sustav se reorijentira i započinje deorbitiranje, raketni motor ga usporava do brzine od 7.000 m/s,
  • Gravitacija privlači kapsulu, ona prolazi kroz atmosferu, dok toplinski štit izdržava temperature više od 1.000 °C,
  • Nakon toga štit se odbacuje, a na tlo slijeću samo teret i padobran,
  • Padobran usporava i usmjerava kapsulu precizno na lokaciju slijetanja.