Započelo je testiranje novog lunarnog rovera za astronaute misije Artemis

Terensko vozilo namijenjeno kretanju po Mjesecu u sklopu programa Artemis obavlja se trenutačno u Houstonu na modularnom prototipu, koji služi za ispitivanje različitih koncepata

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. listopada 2024. u 15:16
NASA-ina astronautkinja Kate Rubins vozi pilota lunarnog modula Apolla 17 Harrisona
NASA-ina astronautkinja Kate Rubins vozi pilota lunarnog modula Apolla 17 Harrisona "Jacka" Schmitta novim prototipom rovera u Svemirskom centru Johnson u Houstonu NASA/James Blair

NASA je u pripremama za program Artemis s nekoliko privatnih dobavljača ugovorila izradu koncepata za novu generaciju lunarnih rovera, terenskih vozila kojima bi se nova generacija astronauta trebala voziti Mjesečevom površinom. Za taj su zadatak protekloga travnja odabrane kompanije Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab, a njihovi proizvodi stigli su na testiranje u NASA-in Svemirski centar Johnson u Houstonu.

Spominju i autonomnu vožnju

Tamo je ovih dana započelo i terensko testiranje prvog prototipa, nazvanoga Ground Test Unit. Riječ je o modularnom otvorenom vozilu, koje će poslužiti za razvoj finalnog lunarnog rovera, službenog naziva Lunar Terrain Vehicle (LTV). Modularni pristup razvoju i fleksibilna arhitektura omogućavaju testiranje različitih koncepata, dodataka i opcija na osnovnoj platformi. Na temelju ovog će prototipa nastati i sljedeća varijanta, a u procesu će sudjelovati sva tri odabrana dobavljača, sve dok jedan od njih ne bude odabran kao pobjednik natječaja.

📷 NASA/Bill Stafford
NASA/Bill Stafford

Tim će procesom NASA moći donijeti bolju, informiranu odluku o tome tko će proizvoditi sljedeće lunarno terensko vozilo, u sklopu zadanih okvira. Trenutačni zahtjevi kažu da će to biti otvoreno vozilo, bez kabine pod tlakom, namijenjeno za prijevoz dvoje astronauta, s mogućnostima kao što su upravljanje na daljinu, aktivni ovjes koji drži vozilo stabilnim, pa čak i s opcijom nadzirane autonomne vožnje. Sve planirano bit će opsežno testirano na Zemlji, a agencija i njezini će astronauti tako dobiti mogućnost testirati vozilo prije negoli ono bude proizvedeno te pripomoći u njegovom razvoju.

📷 NASA/Bill Stafford
NASA/Bill Stafford

Rover s priloženih fotografija neobičnog je izgleda, no iz NASA-e ne objašnjavaju pojedine detalje i inženjerske odluke koje stoje iza njih. Prikazano testno vozilo neće biti lansirano u svemir, a finalni rover, koji će nastati u sklopu ovog programa, u planu je za lansiranje ka Mjesecu u sklopu misije Artemis V. Osnovni cilj projekta jest posadama povećati krug djelovanja na površini Mjeseca i omogućiti im istraživanje većih predjela, nego što bi to mogli odraditi krećući se pješice.