Vlasti SAD-a predlažu povećanje ulaganja u umjetnu inteligenciju i kvantni Internet

Bijela kuća poslala je Kongresu prijedlog prema kojem bi se sredstva iz federalnog budžeta za 2021. godinu uložena u tehnologije budućnosti povećala za 30%

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u 06:00

Trumpova administracija poslala je Kongresu prijedlog prema kojem bi se u federalnom proračunu za 2021. godinu značajno povećala stavka ulaganja u tehnologije budućnosti. Povećanje od ukupno 30% uključivalo bi ulaganja u umjetnu inteligenciju i kvantnu informacijsku tehnologiju, i to u civilne primjene ovih tehnologija.

Iz Bijele kuće predlažu da se sredstva iz budžeta iskoriste za ulaganje u institute koji se bave umjetnom inteligencijom, a koje su osnovale njihove državne institucije i ministarstva te Nacionalna zaklada za znanost (National Science Foundation). Prijedlog uključuje i 25 milijuna dolara namijenjenih ulaganju u "kvantni Internet", ranu fazu komunikacijske mreže koja se zasniva na kvantnim načelima za siguran prijenos podataka (kvantnoj enkripciji).

Ulaganje u tehnologije budućnosti

Michael Kratsios, američki "chief technology officer", odnosno prvi čovjek vlasti SAD-a kad je riječ o tehnologiji, kazao je kako SAD moraju ulagati i pobjeđivati kako u tehnologijama sadašnjosti tako i u budućnosti. Ta su ulaganja od presudne važnosti kako za ekonomski rast tako i za nacionalnu sigurnost, poručio je.

Prijedlog o kojem govorimo sadržava 1,5 milijardi dolara ulaganja u umjetnu inteligenciju u 2021. godini, nakon 1,12 milijardi izdvojenih za te svrhe ove godine. Za kvantne informacijske znanosti bit će izdvojeno ukupno 699 milijuna dolara. Ukupno to iznosi 2,2 milijarde dolara, odnosno 30% više nego ovogodišnjih 1,7 milijardi uloženih u ista područja.