Tehnologija iPhonea pomoći će Premier ligi

Premier liga uvodi sustav "Dragon" koji koristi iPhone i umjetnu inteligenciju za preciznije i brže otkrivanje zaleđa. Hoće li to smanjiti česte kontroverzne odluke engleskih sudaca?

Ivan Podnar petak, 16. kolovoza 2024. u 08:25
📷 Izvor: Genius Sport
Izvor: Genius Sport

Engleska Premier liga uvodi sustav za detekciju zaleđa u nadolazećoj sezoni nazvan "Dragon", koji će koristiti Appleovu tehnologiju razvijenu na iPhoneima. Sustav su složili Genius Sports i njihova podružnica Second Spectrum, tvrtke poznate po optičkom praćenju i radu temeljenom na podacima u NBA košarci.

Dragonova mreža od 28 iPhonea

Dragon koristi mrežu od najmanje 28 iPhone kamera postavljenih oko svakog stadiona Premier lige. Ovi iPhonei, model 14 i noviji, smješteni su u posebno dizajnirana vodootporna kućišta s ventilatorima za hlađenje i spojeni na izvore napajanja. Sofisticirani softver za umjetnu inteligenciju omogućuje pametnim telefonima zajedničku obradu vizualnih podataka, prateći između 7.000 i 10.000 točaka na svakom igraču u svakom trenutku.

Ova razina detalja omogućuje Dragonu da zabilježi nijanse kretanja igrača, uključujući mišićnu masu, razlike u koštanoj građi i hod. Sustav koristi sposobnost iPhonea da snima video u ultra visokim brzinama, do 200 sličica u sekundi, iako će početna implementacija u Premier ligi biti ograničena na 100 fps radi ravnoteže između latencije, točnosti i troškova.

Object semantic mesh

Ključna značajka Dragona je njegov "object semantic mesh", koji kontekstualizira kretanja u stvarnom vremenu i može učiti iz podataka koje obrađuje. Ovaj pristup temeljen na umjetnoj inteligenciji omogućuje sustavu automatsko otkrivanje važnih događaja, poput potencijalnih situacija zaleđa i prilagođavanje brzine snimanja kamera.

Unatoč naprednoj tehnologiji, suci će i dalje donositi konačnu odluku o svim pozivima za zaleđe, pri čemu će Dragon služiti kao pomoćni alat. Premier liga i Genius Sports testirali su sustav i usporedili ga s postojećim VAR sustavima te potvrdili njegovu točnost provjerama i suradnjom sa sudionicima u igri.

I za manje lige i druge sportove

Skalabilnost Dragona je ono što mu daje veliku prednost jer omogućuje implementaciju s minimalno 10 ili maksimalno 100 kamera na jednom mjestu. Ova fleksibilnost čini sustav prilagodljivim različitim proračunima i potrebama, potencijalno otvarajući vrata za njegovu upotrebu u drugim, manjim nogometnim ligama i sportovima.

Premier liga namjerava uvesti ovu tehnologiju nakon jedne od jesenskih reprezentativnih pauza, što bi moglo biti već u rujnu ili najkasnije u studenome.