Microsoft kaže da je CrowdStrikeov problem pogodio 8,5 milijuna računala

Iako je riječ o tek manje od 1% računala s Windowsima u svijetu, posljedice su bile ogromne, od zastoja zračnog prometa, preko otkazivanja medicinskih zahvata, pa do pada bankarskih sustava diljem svijeta

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. srpnja 2024. u 12:40
📷 X
X

Pogrešno puštena zakrpa, koja se automatski instalirala na milijune računala diljem svijeta, dovela je IT sustave na naslovnice, a IT stručnjake u sve medije. Svi su odmah doznali da je "svijet stao" zbog pogreške u softveru, putnici su zapeli u zračnim lukama, pacijenti u bolnicama, a mnoge tvrtke nisu mogle nastaviti s radom dok im računala nisu osposobili njihovi nadležni informatičari. Vrlo brzo incident sa softverom Falcon Sensor kompanije CrowdStrike proglašen je "najvećim IT prekidom rada u povijesti" – no, koliko je zapravo on bio raširen?

Zahvaćeno manje od 1%

Microsoft je, naime, na svojem blogu objavio kratki tekst o tome što se događalo unutar njihovog ekosustava, budući da je CrowdStrikeov softver u beskonačnu petlju resetiranja bio izbacio samo računala s Windowsima. Iz Redmonda poručuju da su odmah, iako nije riječ o njihovoj pogrešci, započeli komunikaciju s odgovornima i s korisnicima. Poslali su stotine svojih stručnjaka na teren kako bi popravili stvar kod korisnika, objavili upute za otklanjanje posljedica softverske greške i klijente u stvarnom vremenu obavještavali o ispadima svoje Azure infrastrukture.

Plavi ekran smrti posvuda - od trgovačkih centara do zračnih luka 📷 X
Plavi ekran smrti posvuda - od trgovačkih centara do zračnih luka X

Ipak, iako je dojam od petka bio da se u svijetu dogodila IT kataklizma neviđenih razmjera, iz Microsofta kažu da je zahvaćeno bilo "samo" 8,5 milijuna računala s Windowsima. To je manje od 1% svih računala s tim operacijskim sustavom trenutačno aktivnih u svijetu. "Iako je taj postotak malen, šire ekonomske i društvene posljedice odražavaju korištenje CrowdStrikeovih rješenja u kompanijama koje pružaju brojne kritične usluge", kažu iz Microsofta.

Izvukli su i neke pouke. Incident im je, kažu, pokazao koliko je njihov ekosustav zaista međusobno povezan, od pružatelja usluga računalstva u oblaku, preko softverskih platformi, dobavljača sigurnosnih rješenja pa do kupaca. Ovaj je događaj i dobar podsjetnik na to koliko je bitno u IT okruženju koristiti sigurne metode isporuke softvera i koristiti postojeće mehanizme za oporavak u slučaju većih problema.

Usput rečeno, dionice CrowdStrikea u petak su trgovinski dan na Wall Streetu završile s padom cijene od 11,5%, a Microsoftove s tek padom manjim od 1%.