HZZO pod "spoofing" napadom, hakeri lažiraju njihove e-mailove

Napadači su počeli slati lažne poruke uime HZZO-a, koje pokušavaju zavarati građane. Novi je to oblik napada na hrvatske institucije, koji su u posljednje vrijeme sve češći

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. srpnja 2024. u 15:57

Dok javnost i dalje nije službeno upoznata sa svim detaljima velikog nedavnog ransomware napada na KBC Zagreb, još je jedna domaća institucija povezana sa zdravstvom žrtvom hakerskog napada. Ovog puta nepoznati su napadači na zub uzeli Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Iz te su institucije izvijestili da su upravo (11. srpnja) doznali da je u tijeku tzv. "spoofing" napad. Vrsta je to kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare. Drugim riječima, lažiraju e-mailove poslane s njihove domene kako bi se domogli određenih privatnih podataka korisnika ili na njihova računala instalirali zloćudne programe.

Iz Zavoda su podijelili i primjer prevarantske poruke koja stiže određenim građanima na njihove e-mail adrese
Iz Zavoda su podijelili i primjer prevarantske poruke koja stiže određenim građanima na njihove e-mail adrese

"Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese podataka.zastita@hzzo.hr nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani. Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju", poruka je glasnogovornika HZZO-a, uz napomenu da se svi mogući incidenti ili slučajevi u kojima je došlo do nastanka štete za primatelje poruke prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u.