Cyber napadi na bankovne sustave gotovo su se udvostručili

Nedavna analiza tvrtke Seon za borbu protiv prijevara i kibernetičke sigurnosti pokazala je da su se kibernetički napadi gotovo udvostručili od prošle godine

Tomislav Stanković petak, 22. srpnja 2022. u 06:00
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

S novim načinima pristupa i razmjene novca putem interneta, opasnost od prijevare za sve banke, organizacije i pojedince nikada nije bila veća. Uz to, promjene u percepciji i navikama potrošača, kao i samih organizacija, potiču prelazak na usluge internetskog bankarstva. Sve to, međutim, izaziva zabrinutost u pogledu internetskih i mobilnih prijevara. Potreba za učinkovitim rješenjima za sprječavanje prijevara važnija je nego ikad.

Detaljno izvješće dostupno je na web stranici SEON-a. Dokument je samo dio portfelja sadržaja tvrtke koji čine članci, studije slučaja i vodiči koji pokrivaju razne teme u svijetu sprječavanja online prijevara i kibernetičke sigurnosti.

Uz dokumentiranje nekih od najznačajnijih porasta u različitim oblicima prijevara, novo izvješće naglašava opći smjer u kojem se prijevare kreću unutar Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Kako se u izvješću objašnjava, pandemija je očito usmjerila potrošače i prevarante prema digitalnim transakcijama, što je zauzvrat rezultiralo velikim porastom mobilnih prijevara koje moraju prepoznati i tvrtke i potrošači.

📷 Image: seon.io
Image: seon.io

Najčešći prijavljeni cyber napadi bili su ransomware, phishing i malware prenosi DigitalTrends.

Ransomware se odnosi na softver koji vam prijeti gubitkom podataka ili dijeljenjem osobnih podataka ako ne platite traženi iznos. Phishing često stiže u obliku e-pošte ili poruke na društvenim mrežama od nekoga tko se pretvara da je netko drugi kako bi prikupio osobne podatke. Malware s druge strane napada direktno kako bi dobio neovlašteni pristup vašim podacima i računalnim resursima.

Kao dio svojih napora da pomogne u ublažavanju učinaka online prijevare, izvješće SEON-a završava s nekoliko relevantnih primjera najbolje prakse prevencije koje bi pojedinci i tvrtke trebali slijediti.

📷 Image: Seon
Image: Seon

Redovno ažurirajte svoj operativni sustav, aplikacije i posebno web preglednik dok se sigurnost prijave u aplikacije može poboljšati odabirom jačih lozinki i omogućavanjem dvofaktorske autentifikacije.