Usluga e-Akreditacija od sada na portalu e-Građani

Iz Ministarstva kažu da je usluga e-Akreditacija još jedan korak prema digitalizaciji javnih usluga. Kažu, također, da je u proteklih 10 godina portal korišten čak 193 milijuna puta

Matej Markovinović ponedjeljak, 23. rujna 2024. u 18:26

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske predstavilo je novu digitalnu uslugu na portalu e-Građani, e-Akreditacija, koja omogućuje podnošenje inicijalnog upita za akreditaciju putem ovog sustava.

Prema riječima Ministarstva, usluga e-Akreditacija namijenjena je fizičkim osobama i poslovnim subjektima iz Hrvatske te zemalja iz EU/EEA područja i omogućuje jednostavno podnošenje upita za početnu ili ponovnu akreditaciju.

Akreditacija je, inače, postupak kojim akreditacijsko tijelo vrednuje i potvrđuje da je određena institucija stručno i tehnički osposobljena za rad u skladu s međunarodno prihvaćenim pravilima. Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) kao neovisna i neprofitna javna ustanova zadužena je za obavljanje nacionalne službe za akreditaciju u Republici Hrvatskoj.

"Kontinuirano unapređujemo i poboljšavamo sustav e-Građani kako bi građanima omogućili digitalnu komunikaciju s državnim tijelima i lokalnom upravom. Planiramo unaprijediti portal u segmentu pružanja pravovremenih, točnih i svrsishodnih informacija koje će građanima pružiti bolje korisničko iskustvo na portalu e-Građani", priopćio je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, dodajući kako je ovo 105. usluga na portalu e-Građani od početnih 14.