Robotika

Tesla vam nudi 7.000 eura mjesečno da glumite robota

Igor Berecki srijeda, 21. kolovoza 2024. u 14:18

Tehnološki koncern u vlasništvu kontroverznog milijardera Elona Muska raspisao je natječaj za pomalo bizaran posao koji je osmišljen za potrebe obučavanja humanoidnog robota Optimusa

Na web stranici Tesle, tvrtke poznate po proizvodnji istoimenih modela električnih automobila, a odnedavno i po dizajnu, razvoju i izradi humanoidnog robota nazvanog Optimus, uočen je oglas o raspisanom natječaju u kojem se traži „operator za prikupljanje podataka“.

Opis posla otkriva kako će sretni zaposlenik (točnije – zaposlenici, jer se traži nekoliko kandidata za taj posao) imati zadatak da svakodnevno tijekom punog radnog vremena glume – robota. Od njih se naime očekuje da u svakoj smjeni budu u pokretu više od sedam sati, istovremeno noseći predmete teške do 15 kg dok hodaju testnom rutom na kojoj se digitalno prikupljaju podaci potrebni za dizajniranje, programiranje i obuku robota.

„Kandidati za radno mjesto ne trebaju imati formalnu inženjersku ili programersku edukaciju. U fizičkom pogledu, moraju biti visoki između 170 i 180 cm, te biti sposobni za stajanje, sjedenje, hodanje, čučanje, saginjanje, pružanje ruku i okretanje, i to tijekom punog ranog dana“, navodi se u oglasu. Osim toga je navedeno da „tijekom duljih vremenskih razdoblja“ trebaju na sebi nositi odijelo opremljeno elektroničkim senzorima za registriranje pokreta i naglavnu audio-vizualnu VR opremu, pri čemu se u oglasu ističe kako navedeni uređaj može korisnika dezorijentirati, što potencijalno može dovesti do „simptoma VR mučnine“.

Glavni ciljevi posla su prikupljanje digitalnih podataka o mobilnosti i prostornom pozicioniranju, kao i pomoćne aktivnosti vezane uz inženjerske zahtjeve, uključujući i prijavljivanje bilo kakvih problema s opremom. Poslodavac – koncern Tesla, koji je u vlasništvu Elona Muska – za te zadatke nudi 48 američka dolara (oko 43 eura) po satu, što znači da na temelju punog radnog vremena uspješni podnositelj zahtjeva za posao može očekivati mjesečnu plaću od oko 6.800 do 7.500 eura.

Za usporedbu, domaći visokopozicionirani političari su svojedobno obećavali plaću od 8.000 eura za rad od kuće… pa vi vidite što vam je isplativije. Šalu na stranu, na osposobljavanju i obučavanju Optimusa u Tesli trenutno je angažiran tim od preko pedeset inženjera i programera, a opis radnog mjesta „glumca za robote“ govori o pozitivnoj i druželjubivoj radnoj atmosferi i okruženju, pa ako ste zainteresirani, javite se…

Otkako je Optimus prvi puta najavljen 2021. godine, do sada je prezentirano nekoliko verzija. Musk je nedavno najavio kako će manje serije Teslinih humanoidnih robota uskoro započeti s obavljanjem radnih zadataka unutar Teslinih pogona prije nego što budu dostupni drugim tvrtkama. „Tesla će tijekom 2025. imati istinski korisne humanoidne robote u malim serijama za Teslinu internu upotrebu, a u 2026. se nadamo početku masovne proizvodnje za druge tvrtke“, tvitao je (ili se sada kaže „X-ao je“?) Musk prije par mjeseci, u srpnju.

Nakon što se krajem prošle godine pojavio video na kojem je prikazano kako Optimus podiže, drži i odlaže kokošje jaje bez da ga razbije, nedavno su objavljene snimke na kojima snalažljivo i inteligentno sortira predmete različitih veličina i boja, pa je čak i kako radi jogu, pokazujući solidnu sposobnost samostalnog rekalibriranja svojih pokreta, ravnoteže i opterećenja.

Interesantno je da je sâm Musk - koji je u jednoj ranijoj prilici rekao kako se nada da će Optimus uvesti ljude u „budućnost obilja u kojoj nema siromaštva i u kojoj možete imati što god želite u smislu proizvoda i usluga“ - također izrazio svoj oprez i zabrinutost zbog implikacija koje sa sobom donosi razvoj sve kvalitetnijih humanoidnih robota, rekavši prošle godine na AI Safety Summitu da humanoidni roboti, za razliku od klasičnih industrijskih robota-strojeva, „…mogu biti uz ljude bilo gdje i u bilo kojim aktivnostima, a to je nešto oko čega bismo trebali biti prilično zabrinuti. Jer, što ako jednoga dana robot koji vas može pratiti bilo gdje dobije maliciozno ažuriranje softvera i više ne bude prijateljski raspoložen?“.

No, Musk je ionako poznat po tome što u mnogim prilikama i situacijama govori i piše brojne izjave koje nerijetko uopće nisu uzajamno kompatibilne i konzistentne, pa ako i dalje želite doprinijeti usavršavanju korisne i dobroćudne (u punom smislu riječi user-friendly) verzije Optimusa (i pritom zaraditi solidnu plaću), javite se na Teslin oglas.