Recenzije

LG UltraGear 34GS95QE - Širina je vrlina

Davor Šuštić petak, 28. lipnja 2024. u 06:00

Kad se brojnim prednostima ultraširokih monitora pridoda zamaman OLED panel s 240-hercnim osvježavanjem, dobiva se ponuda kojoj igrači dubljih džepova neće lako odoljeti

SPECIFIKACIJE
Ekran 34" zakrivljen (800R) / 3.440 x 1.440 (21:9) / 240 Hz
Tip matrice WOLED (10-bit)
Kontrast/Svjetlina 1.500.000:1 / 275 cd/m2 (statična)
Vrijeme odziva 0,03 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178° / 178°
Konektori 2x HDMI 2.1, 1x DisplayPort 1.4, 1x USB 3.2 Gen 1 Type-B (upstream), 2x USB Type-A 3.2 Gen 1, 3,5 mm izlaz za slušalice
Jamstvo 3 godine
Dojam Moćan ultraširoki monitor za igranje, a ujedno i – pomalo bizarno – najpovoljniji pripadnik svoje kategorije na domaćem tržištu

UltraGear 34GS95QE pripadnik je LG-jeve ovogodišnje linije monitora za igrače. Riječ je o modelu opremljenom 34-inčnim ultraširokim WOLED panelom, koji proizvodi, naravno, LG Display. Nativna razlučivost iznosi mu standardnih 3.440x1.440 točaka, a frekvencija osvježavanja visokih 240 Hz. Navedene tehničke specifikacije podrazumijevaju nekoliko stvari: količina ekranskog prostora izdašna je, što rezultira odličnim iskustvom istodobnog rada u dvije aplikacije, čiji se prozori mogu razvući zamalo kao da koristimo dva 27-inčna monitora. Izvrstan je i doživljaj igranja, s obzirom na to da ekran omjera stranica 21:9 jako dobro popunjava vidno polje. Proizvođači monitora rado se razbacuju pojmom "uronjenosti u sadržaj" (immersion), ali kod ultraširokih monitora, poput UltraGeara 34GS95QE, on doista ima smisla, jer ćete, zbog izvedbe ekrana, doista imati dojam da ste uvučeniji u igru, no što bi to inače bio slučaj.

Radijus zakrivljenosti je 800R, što je upadljiv skok u odnosu na uobičajenih 1500R. LG-jev monitor zbog toga bolje funkcionira na manjim udaljenostima sjedenja
Radijus zakrivljenosti je 800R, što je upadljiv skok u odnosu na uobičajenih 1500R. LG-jev monitor zbog toga bolje funkcionira na manjim udaljenostima sjedenja

Panel UltraGeara 34GS95QE relativno je agresivno zakrivljen, s radijusom zakrivljenosti 800R, što će pogodovati onima koji od monitora sjede na udaljenosti manjoj od uobičajenih 80 centimetara. Pri odmaku od osamdesetak centimetara, krivina panela uočljiva je i rubno napadna, a na većim udaljenostima postaje pretjerana. Onima koji su od monitora udaljeni više od 80 centimetara, savjetujemo da se drže uobičajenijeg, blažeg radijusa zakrivljenosti, od 1500R.

Premda je sâm ekran prilično glomazan, postolje na radnoj površini ne zauzima pretjerano mnogo mjesta. Stava smo da se radi o mnogo boljem rješenju od sveprisutnih postolja u obliku slova "V"
Premda je sâm ekran prilično glomazan, postolje na radnoj površini ne zauzima pretjerano mnogo mjesta. Stava smo da se radi o mnogo boljem rješenju od sveprisutnih postolja u obliku slova "V"

Spomenuto 240-hercno osvježavanje ekrana, upareno s munjevitim odzivom OLED panela, koje, prema našem mjernom instrumentu, iznosi svega 1,06 milisekunde, rezultira vrhunskim performansama u igrama. U smislu fluidnosti akcije, oštrine pokretnih objekata, kao i cjelokupne responzivnosti ekrana (izmjereni input lag u prosjeku iznosi samo 2,7 milisekundi), UltraGear 34GS95QE briljira. Doduše, to također možemo kazati za većinu drugih modernih ultraširokih OLED monitora, stoga vrijedi proučiti prema čemu je LG-jev pulen specifičan.

Široka elegancija

Dizajn i konstrukcija monitora odrađeni su bez ikakvih eskapada. LG se ciljano klonio nametljive i nerijetko nakaradne gejmerske estetike, te je UltraGear 34GS95QE sačinio od kombinacije posve neupadljivog, tamnosivog postolja, nosača i kućišta ekrana. Svi ti dijelovi prekriveni su plastikom, na čiju robusnost nemamo nikakvih zamjerki. Naravno, postolje i nosač ispod površine su metalni, čime je zajamčena potpuna stabilnost ekrana. Postolje na radnoj površini traži oko 29x26 centimetara prostora, a širina ekrana, uzimajući u obzir njegovu zakrivljenost, jest 78 centimetara. Sâm ekran se, naravno, može postaviti na bilo koji stolni ili zidni nosač s VESA 100x100 rasporedom rupa.


Izvedba nosača - Širina krije žice

Sviđa nam se to što je nosač širok, jer takav vrlo uspješno sakriva spojene kabele, koje je moguće provesti kroz nakošeni utor na njegovoj donjoj trećini. Hvalimo i to što je izveden tako da dozvoljava namještanje visine ekrana, i to u rasponu od 12 centimetara. U najdonjem položaju, donji rub okvira ekrana od radne je površine udaljen 11,2 centimetara.

Spomenuta rupa za provođenje kabela postaje vidljiva kad se ekran podigne u gornji dio ukupnog raspona, pa u tom slučaju integrirano rješenje za menadžment kabela donekle gubi smisao, ali sve dok je donji rub monitora od radne površine udaljen 18 ili manje centimetara, kabeli vam neće biti vidljivi.


Umjesto integriranog napajanja, koje bi povećalo debljinu i zagrijavanje monitora, monitor koristi poveliki eksterni 210-vatni trafo – popularnu "ciglicu".

Priču o fizičkim karakteristikama LG-jeva pulena zaključit ćemo spomenom četverosmjernog joysticka, smještenog na stražnju stranu panela, namijenjenog putovanju kroz OSD i brzo pozivanje upravljanja glasnoćom zvuka i svjetlinom slike. Kad ga pritisnemo, otvara se izbornik, gdje biramo hoćemo li prebaciti aktivni ulaz, promijeniti "gejmerski" profil slike (Gamer 1, Gamer 2, FPS, RTS), ili otvoriti glavni dio OSD-a. Tamo su nam dostupne sve uobičajene opcije za namještanje kvalitete prikaza (svjetlina, kontrast, gain, saturacija i ton glavnih kanala boja, gamma, i drugo), gejmerskih značajki (virtualni nišani, brojač sličica u sekundi, razina crne boje, adaptivna sinkronizacija) te sprečavanje burn-ina. Tri su opcije vezane uz potonje: OLED Screen Move (povremeno pomicanje ekrana za par piksela), OLED Screen Saver (isključenje ekrana nakon razdoblja neaktivnosti) i OLED Image Cleaning (uobičajeni algoritam za "čišćenje" piksela). Zanimljivo je kako je OLED Screen Move tvornički isključen; ostaje upitno je li LG toliko siguran u otpornost svojeg panela, ili je ustanovljeno da je nasumično pomicanje ekrana, makar za samo jedan piksel, korisnicima iritantno. Skloni smo povjerovati u ovo prvo, jer monitor dolazi s trogodišnjim jamstvom, koje obuhvaća burn-in. Pohvalno!

Dio postavki monitora može se namjestiti preko aplikacije OnScreen Control
Dio postavki monitora može se namjestiti preko aplikacije OnScreen Control

Neke od tih opcija dostupne su i softverski, preko LG-jeve aplikacije OnScreen Control, koju je korisno instalirati jer je namijenjena i nadogradnji firmwarea. Tvrtka također nudi LG Calibration Studio, koji se, uz posredovanje odgovarajućeg hardverskog kalibratora, može iskoristiti za kalibriranje monitora, a tu je i Dual Controller, svojevrsna softverska simulacija KVM preklopnika, koji omogućuje prikaz slike s dvaju računala, i upravljanje jednim i drugim s istim setom periferija, preko lokalne mreže.

Istraživanje profila

34-inčni ultraširoki WOLED panel, kojim je UltraGear 34GS95QE opremljen, tvornički je namješten na profil slike Gamer 1. Dotični prikazuje sliku zadovoljavajuće svjetline od 223 cd/m2, ogromnu 131-postotnu pokrivenost sRGB prostora boja, ali i prenisku temperaturu boja (6.216 K) te nedovoljno dobro izbalansirane glavne kanale boja – osobito crveni i plavi.

Na stražnjoj strani monitora nalazi se takozvani Hexagon Lightning – svjetleća traka, kojoj možemo dodijeliti željenu boju, namjestiti da mijenja boje, ili posve isključiti. Zanimljivo je da je na tvorničkim postavkama isključena, čime LG naglašava svoju namjeru da UltraGear 34GS95QE izgleda nadasve elegantno
Na stražnjoj strani monitora nalazi se takozvani Hexagon Lightning – svjetleća traka, kojoj možemo dodijeliti željenu boju, namjestiti da mijenja boje, ili posve isključiti. Zanimljivo je da je na tvorničkim postavkama isključena, čime LG naglašava svoju namjeru da UltraGear 34GS95QE izgleda nadasve elegantno

Kad se aktivira sRGB profil slike (Settings > Game Adjust > Game Mode > sRGB), dobiva se vrlo solidna preciznost boja, uz prosječni ΔE od 2,13, ali parametri poput temperature bijele boje, preciznosti tonova sive boje i gamme, još uvijek nisu na željenoj razini. Bolje rezultate postigli smo aktivacijom profila Calibration 2, gdje preciznost boja, mjereno u sRGB prostoru, pada na Δ3,5, ali tome je tako zbog proširenog gamuta monitora, zbog kojeg stvarno prikazane boje izlaze iz mjerenog sRGB gamuta. U praksi to znači da boje izgledaju izuzetno saturirano i raskošno, što će se igračima, naravno, dopasti. Profil Calibration 2 također nudi vrlo dobru preciznost tonova sive boje, gdje smo izmjerili ΔE 1,5, kao i prihvatljivu temperaturu bijele boje (6.352 K) te gammu, čija je prosječna vrijednost 2,102 (a želimo da bude 2,2). Krivulja balansa boja kod profila Calibration 2 izgleda dobro, uz značajnije devijacije crvenog kanala tek kod vrlo visokih svjetlina. Treba istaknuti i kako profil Calibration 2 nudi vrlo svijetao prikaz sadržaja visoke definicije, od čak 352 cd/m2, ali tu se radi o malom "triku". Naime, taj profil također aktivira postavku Peak Brightness, što je zapravo LG-jev naziv za ABL (Auto Brightness Limiter). Podsjećamo, ta tehnologija, dostupna kod svih OLED monitora, limitira svjetlinu panela u ovisnosti o prikazanom sadržaju. Kad je sadržaj na ekranu taman, što je slučaj kod sučelja našeg softvera za testiranje, svjetlina je viša, a kako raste količina svijetlog sadržaja, svjetlina panela opada. Samim time, svjetlina slike neprestano oscilira. Iskustvo je pokazalo da je to nekim korisnicima apsolutno neuočljivo, dok drugi dobivaju živčani slom na najmanju promjenu svjetline. Srećom, LG omogućuje isključenje Peak Brightnessa, i upravo to sugeriramo da učinite za sve situacije, osim igranja u HDR-u ili gledanja HDR videa.

Bez aktivnog Peak Brightnessa, svjetlina UltraGeara 34GS95QE pada na maksimalnih 280 cd/m2, što je za pojam OLED-a zapravo natprosječan rezultat; tek smo ove godine počeli viđati modele koji mogu postići više od 250 cd/m2 s isključenim ABL-om.

Najbolje je ručno

Time prirodno dolazimo do činjenice kako se najbolji prikaz postiže ručnim namještanjem postavki u OSD-u. Optimume smo tražili s aktivnim profilom slike Gamer 1 (Settings > Game Adjust > Game Mode > Gamer 1), jer on dozvoljava promjenu svih postavki prikaza. Većinu zahvata treba obaviti u izborniku Settings > Picture Adjust. Tu ćete, za početak, Color Temp namjestiti na Custom, a potom korigirati gain pojedinih kanala boja (izbornik R/G/B). Najbolje rezultate postigli smo kada smo kanal Red postavili na 48, a Green i Blue na 49. Peak Brightness držali smo na Off, a Brightness smo postavili na 96.

Time je dobivena slika s prosječnom preciznošću boja, mjereno u sRGB prostoru, od ΔE 3,11 (devijaciju ponovno uzrokuje presaturacija, zbog golemog gamuta OLED panela), preciznošću tonova sive boje od ΔE 1,6, temperaturom bijele boje od 6.463 K, vrlo dobrim balansom triju glavnih boja, te svjetlinom od 244 cd/m2, koju preferiramo za kombinirani dnevni i noćni rad.

Pogled s profila dobro ilustrira agresivnu zakrivljenost panela
Pogled s profila dobro ilustrira agresivnu zakrivljenost panela

Uniformnost boja te stabilnost svjetline i kontrasta gotovo su besprijekorni, a dubina crne boje u svim je spomenutim slučajevima vrhunska, zahvaljujući inherentnim karakteristikama WOLED panela.

Također hvalimo implementaciju HDR-a. Kad u Windowsima aktiviramo HDR, monitor se automatski prebacuje u odgovarajući način rada te uključuje Peak Brightness, kao što bi trebao. Nakon softverskog isključenja HDR-a, UltraGear 34GS95QE samostalno se vraća na postavke za prikaz sadržaja standardne definicije, što prebačaj između jednog i drugog načina rada čini trivijalnim. U HDR-u izmjerili smo maksimalnu svjetlinu od malo preko 500 cd/m2, i to u slučaju kad je samo 2% ekrana prekriveno potpuno bijelim sadržajem.

Svjetlina prilikom HDR prikaza, u ovisnosti o veličini 100% bijelog prozora
Svjetlina prilikom HDR prikaza, u ovisnosti o veličini 100% bijelog prozora

Kako se taj bijeli "prozor" povećava, svjetlina stabilno pada, na oko 350 cd/m2 za 10-postotni prozor, oko 300 cd/m2 za 25-postotni prozor, oko 200 cd/m2 za 50-postotni prozor, te oko 150 cd/m2 za 100-postotni prozor, dakle situaciju gdje je čitav ekran potpuno bijel. Radi se o solidnom, premda ni po čemu impresivnom rezultatu u kontekstu prikaza HDR sadržaja. Oni na UltraGearu 34GS95QE izgledaju dobro, ali da smo vidjeli OLED monitore s upečatljivijim prikazom sadržaja visoke definicije – definitivno jesmo.


Ponuda konektora - USB-C misteriozno izostao

Ponuda konektora neimpresivna je za monitor visoke klase, koji u domaćim trgovinama košta nemalih 1.400 eura. UltraGear 34GS95QE nudi DisplayPort 1.4 i dva HDMI 2.1 ulaza, 3,5-milimetarski izlaz za slušalice, USB 3.2 Gen 1 Type-B upstream port i dva USB 3.2 Gen 1 Type-A, čija je propusnost 5 Gbit/s.

Među konektorima nažalost nema USB-C porta
Među konektorima nažalost nema USB-C porta

Dva USB konektora bolja su ni od jednog, ali u vremenima kad OLED monitori redovito dolaze još i s USB-C ulazom, sposobnim prenositi videosignal i puniti bateriju spojenih uređaja snagom od 60 ili više vata, kao i integriranim KVM preklopnikom, razočaravajuće je što UltraGear 34GS95QE ne nudi ništa od toga. USB-C konektor izuzetno je koristan dodatak u kontekstu brzopoteznog uparivanja monitora s modernim laptopima, pa će upravo njihovim vlasnicima najviše nedostajati.


Kad je riječ o oštrini slike, zloglasni fringing, svijetle sjene na rubovima ikona i fontova, koje nastaju zbog nestandardne strukture potpiksela OLED panela, prisutan je, ali nije osobito napadan. Procjenjujemo da igračima neće nimalo smetati, nit' će ga oni nužno uočiti, no ako profesionalno radite s tekstom i grafikom, tada će vam biti dovoljno vidljiv, pa UltraGear 34GS95QE (ili bilo koji drugi OLED monitor) uopće ne biste trebali razmatrati.

U svakom slučaju, IPS monitor iste dijagonale i nativne razlučivosti imat će oštriju statičnu sliku, ali neće se moći mjeriti s UltraGearom 34GS95QE u aspektima oštrine pokretnih objekata, fluidnosti akcije u igrama te kontrasta i dubine boja. Radi se o izvanrednom monitoru za igranje, a istodobno tek solidnom monitoru za produktivne zadatke. U tom kontekstu komentiramo i njegovu cijenu; 1.400 eura puno je previše za uredski monitor njegovih karakteristika, ali ako prije svega tražite 34-inčni ultraširoki monitor za igranje, tada se zapravo radi o najpovoljnijem modelu s 240-hercnim OLED panelom na domaćem tržištu.

LG UltraGear 34GS95QE

  • Izvrsne performanse u igrama (visoka oštrina pokretnih objekata, vrlo nizak input lag, nema bloominga, 240 Hz osvježavanje panela)
  • Dobra implementacija HDR-a
  • Praktične kontrole
  • Suvisao OSD
  • Dostatna statična svjetlina za sve načine korištenja
  • Elegantan (neupadljiv) dizajn
  • Nenametljive tehnologije za sprečavanje burn-ina
  • Trogodišnje jamstvo obuhvaća burn-in
  • Nema USB-C
  • Nije optimalan izbor za rad s tekstom i grafikom zbog mjestimično vidljivog fringinga
  • Agresivna zakrivljenost ekrana neće svima biti po ukusu
Cijena 1.399 eura Prikaži sve cijene Ustupio: LG Hrvatska

 

Bug 380-381 srpanj/kolovoz 2024.