Corsair K65 Plus Wireless - Reducirani teškaš

Mala, ali čvrsta tipkovnica, s gotovo svim funkcionalnostima punog formata, mogao bi biti odličan recept za one s visokim očekivanjima i ograničenim prostorom

Borna Pleše ponedjeljak, 22. srpnja 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip Mehanička (Corsair MLX Red)
Pozadinsko osvjetljenje RGB (potpuno upravljivo)
Vrsta priključka Wi-Fi (2,4 GHz), Bluetooth, USB-C
Kabel 1,8 m (opleteni)
Dimenzije i masa 320 x 136 x 35 mm, 918 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Fantastično izdržljiva i čvrsta tipkovnica, koja teži otprilike onoliko koliko i košta

Corsair već se neko vrijeme ističe zanimljivim modelima mehaničkih tipkovnica manjih dimenzija. Pritom ne mislimo na tenkeyless varijante, koje su postale praktički uobičajena, možda i preferirana varijanta za igrače, već malo manje popularne formate, poput 75-postotnog. Takva minimalistička rješenja smanjuju broj tipki na funkcionalni minimum, ali uz pametnu izradu i dobar popratni softver, moguće je iz ograničenog broja tipki izvući i više mogućnosti od klasične tipkovnice pune veličine.

Bežična tipkovnica K65 Plus Wireless je, unatoč svojim malim dimenzijama, prilično teška. S gotovo kilogramom mase, možda nije najteža tipkovnica koju smo primili u ruke, ali u tako malenom okviru čini se težom no što doista jest. Jedna prednost tolike mase je povećana stabilnost na stolu; samo namjerno pomicanje ili jači potres bit će sposobni pomaknuti ju s mjesta. Ta težina daje i dojam stabilnosti, koji nije prividan.

Crno-siva kombinacija s uzorcima na tipkama i dopadljivom rasvjetom, rezultira vizualno zanimljivom tipkovnicom
Crno-siva kombinacija s uzorcima na tipkama i dopadljivom rasvjetom, rezultira vizualno zanimljivom tipkovnicom

Materijali korišteni prilikom izrade nisu samo povećali izdržljivost tipkovnice, već su ju učinili relativno tihom (za pojmove mehaničkih tipkovnica, naravno). Ispod tipki nalaze se, naime, silikonska podloška i sloj guste pjene. Ako vas živcira "klamfanje" mehaničkih prekidača, K65 Plus Wireless sa svojim prigušenim zvukom bit će vam kao naručen.

Brojne odlike

Tipkovnica K65 Plus Wireless opremljena je Corsairovim brendiranim prekidačima MLX Red, koji zahtijevaju samo 45 g sile pritiska, a aktiviraju se već nakon pomaka od 1,9 milimetara. Radi se o linearnim prekidačima, vrlo lakim pod prstima. Prema želji, moguće ih je promijeniti, pomoću priloženog alata. Kapice, načinjene od PBT plastike, čvrsto su na njima fiksirane.

Izmjenjivi prekidači lako se mogu promijeniti koristeći alat koji dolazi u paketu
Izmjenjivi prekidači lako se mogu promijeniti koristeći alat koji dolazi u paketu

Među ostalim dodacima imamo praktičan magnetizirani spremnik za bežični prijemnik te tipke za upravljanje rasvjetom, načinom spajanja i operacijskim sustavom (Windows ili Mac raspored funkcijskih tipki). Te tipke pametno su smještene, tako da ne smetaju i ne vide se odozgo, pa ne narušavaju funkcionalnost, a ni vizualni dojam.

U gornjem desnom kutu tipkovnice nalazi se metalni kotačić, koji se u aplikaciji iCUE može programirati za niz funkcija, uz najočitiju – promjenu glasnoće zvuka. Isto vrijedi za praktički sve tipke na tipkovnici. Čak i bez programiranja, postoji niz multimedijskih funkcija koje se mogu aktivirati kombinacijama tipki, pa unatoč ograničenom broju tipki, nikad nećete imati osjećaj da tipkovnici nedostaje funkcija.

Tajna tišine ove tipkovnice u dvostrukoj je podlozi, načinjenoj od silikona i guste spužve, koja ublažava udarac prekidača o dno kućišta, i time značajno ublažava buku tipkanja
Tajna tišine ove tipkovnice u dvostrukoj je podlozi, načinjenoj od silikona i guste spužve, koja ublažava udarac prekidača o dno kućišta, i time značajno ublažava buku tipkanja

Ne nedostaje joj ni različitih mogućnosti povezivanja. Osim 2,4-gigahercne Wi-Fi konekcije, koju uspostavlja priloženim bežičnim prijamnikom, poveziva je i pomoću Bluetootha, kao i žično, pomoću USB-C kabela. To ćete osobito cijeniti u slučaju da ju želite istodobno koristiti na stolnom računalu i laptopu, s obzirom na to da ćete ju brzinski moći prebacivati između dvaju (bežično) povezanih uređaja. Baterija je punjiva, a na jednom punjenju potrajat će oko 260 sati, uz pretpostavku da osvjetljenje tipki držite isključenim.

Kupci koji ciljano traže visokokvalitetnu 75-postotnu tipkovnicu, bez obzira na cijenu, trebali bi razmotriti ovaj Corsairov model. Radi se o jednoj od najboljih takvih tipkovnica na tržištu.

Corsair K65 Plus Wireless

  • Iznimno kvalitetna i izdržljiva izrada
  • Vrlo tihi i responzivni prekidači
  • Tri načina spajanja
  • Cijena
Izrada 10
Mogućnosti 8
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 159 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair
Bug 382 rujan 2024.