Kineski 504-kubitni kvantni čip za računalstvo u oblaku

Primarni cilj nije povećanje računalne snage nego poticanje razvoja velikih kvantnih računalnih mjernih i kontrolnih sustava

Mladen Smrekar ponedjeljak, 29. travnja 2024. u 13:31
Primarni cilj Xiaohong čipa nije povećanje računalne snage nego poticanje razvoja velikih kvantnih sustava 📷 CAS
Primarni cilj Xiaohong čipa nije povećanje računalne snage nego poticanje razvoja velikih kvantnih sustava CAS

Razvojem 504-kubitnog supravodljivog kvantnog računalnog čipa, Centar za izvrsnost u kvantnim informacijama i kvantnoj fizici pri Kineskoj akademiji znanosti (CAS) postavio je novi rekord, piše The China Daily. Čip je prvenstveno namijenjen razvoju mjernih i kontrolnih sustava za kvantna računala, a istraživači sad rade na tome da ga integriraju u novo kvantno računalo s pristupom u oblaku.

Ključna komponenta

Nazvan "Xiaohong" (Crvena zora), već je isporučen QuantumCTeku, jednoj od vodećih kineskih kvantnih tvrtki sa sjedištem u Anhuiju i bit će ključan za testiranje njihovog mjernog i kontrolnog sustava od 1024 kubita. Riječ je o ključnoj komponenti kvantnih računala koja značajno utječe na njihove performanse.

Xiaohong se, kažu njegovi tvorci, nastoji uskladiti s performansama globalno priznatih platformi kvantnog računalstva u oblaku, od dugovječnosti kubita, preko točnosti kvantnih operacija, do dubine kvantnih krugova. Primarni cilj Xiaohong čipa dakle nije povećanje računalne snage nego poticanje razvoja velikih kvantnih računalnih mjernih i kontrolnih sustava.

Kvantna tehnologija

Kinezi su ovim potezom dodatno učvrstili svoju vodeću poziciju u razvoju kvantne tehnologije podsjećajući na ranije uspjehe kao što su sustavi Jiuzhang 2.0 i Zuchongzhi 2.1. 

QuantumCTek intenzivno surađuje s China Telecom Quantum Groupom; oni zajedničkim snagama žele integrirati Xiaohong u novo kvantno računalo koje će biti dostupno globalnim korisnicima putem platforme za kvantno računalstvo u oblaku. 

To će, kažu, omogućiti korisnicima učinkovita istraživanja o problemima i algoritmima od praktične vrijednosti i ubrzati primjenu kvantnog računalstva u stvarnom svijetu.