Kompromis oko ljetnog i zimskog računanja vremena – pomaknuti sat za 30 minuta?

Kad mislite da EU birokracija ne može stvari dodatno zakomplicirati, pojavi se netko tko će to učiniti, dovođenjem stvari gotovo do apsurda

Sandro Vrbanus subota, 26. ožujka 2022. u 10:07

Ove nedjelje, 27. ožujka, Europa će još jednom pomaknuti kazaljke svojih satova s 2 na 3 sata ujutro. Time će skratiti jednu noć i prijeći na ljetno računanje vremena, što je praksa koju velika većina Europljana želi ukinuti – no, birokracija se ne može dogovoriti oko načina kako to učiniti. Posljednjih godina EU institucije imaju i drugog posla, bave se krizama uzrokovanima pandemijom, pa sada i ratom na istočnim granicama Unije, pa je pitanje ljetnog i zimskog računanja vremena palo u drugi plan.

Prije nego se zapostavio rad na tome, također je bilo nesuglasica. Neke su zemlje članice EU izrazile želju ostati trajno na ljetnom, a neke na zimskom vremenu (primarno zbog svojeg položaja i turizma o kojem ovise). Time bi moglo doći do apsurdnih situacija da se na granici Hrvatske i Slovenije, primjerice, prelazi u drugu vremensku zonu.

Europski zakonodavci još nisu pronašli načina da, poput američkih nedavno, jednostavno presijeku i ostave cijenu Uniju na jednom vremenu.

U društvu Indije, Irana i Australije

Uzevši zastoj procedure u obzir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan predložila je kompromis: pomaknuti kazaljke sata jednom, za 30 minuta, točno na pola između zimskog i ljetnog računanja vremena, i tako ih trajno ostaviti.

"Time bi se riješila EU blokada i ukinulo iritantno pomicanje sata, što želi velika većina građana. EU bi izašla iz okvira satnih vremenskih zona, kao Indija, Iran i Australija", poručuje Borzan.

Ova neobična, pomalo i apsurdna ideja, ne dolazi s dodatnim pojašnjenjima. Naime, svrstavanje cijele EU u vremensku zonu "na pola" između dvije standardne, sigurno bi stvorilo dodatne probleme u međunarodnom poslovanju i prometu, a posljedice takve odluke nisu analizirane.

Iz Europske komisije na ovaj je prijedlog stigao i odgovor. On kaže kako Europska unija nema ovlasti dodijeliti određenu vremensku zonu svakoj državi članici, već je odluka o standardnom vremenu i vremenskoj zoni dio suvereniteta svake države članice. Europska unija, službeni je stav, može osigurati samo usklađivanje pomicanja sata uvjetovanog izmjenom godišnjih doba kako bi sve države članice pomaknule sat u istom trenutku i u istom smjeru ili predložiti potpuno ukidanje pomicanja sata – što, vidjeli smo, nije prošlo.

Anketa Glasanje do 2.4.2022. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: