Hrvatski policajci ubuduće će nositi kamere na odorama

Po uzoru na kolege diljem svijeta i naš će MUP opremiti policijske službenike kamerama na odori, kako bi njihovo postupanje bilo transparentnije, a dokazi u pojedinim slučajevima opsežniji

Sandro Vrbanus srijeda, 2. listopada 2024. u 11:49
Ilustracija 📷 Ryan Johnson / CC BY-SA 2.0
Ilustracija Ryan Johnson / CC BY-SA 2.0

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović potvrdio je informacije, koje su se posljednjih dana pojavile u medijima, o tome da će policijske službenike MUP opremiti kamerama. "Ova inicijativa ne samo da će osigurati bolju zaštitu prava građana, već će značajno pridonijeti zaštiti samih policajaca u izvršavanju njihovih dužnosti", ocijenio je ministar u intervjuu prigodom Dana policije, objavljenome na stranicama MUP-a.

Opremit će se sve jedinice

Kamere na odorama bit će ključni alat za dokumentiranje intervencija, zaštitu građana i službenika od neutemeljenih optužbi, a snimke će pružati važne dokaze o policijskom postupanju. Sličan sustav već se koristi diljem svijeta, od SAD-a, preko Ujedinjenog Kraljevstva do Australije, a u mnogo se slučajeva pokazao učinkovitim u smanjenju broja incidenata i povećanju povjerenja javnosti u rad policije.

Ilustracija
Ilustracija

"Planiramo pokrenuti postupak javne nabave sredinom listopada, nakon čega će uslijediti puna implementacija. Planirano je nabaviti oko 2.000 kamera za nošenje i 190 priključnih stanica koje će biti raspoređene po svim policijskim postajama, uključujući temeljnu i prometnu policiju, Policijsku akademiju, Mobilnu jedinicu prometne policije te interventne i specijalne jedinice", kaže Božinović.

Snimke s policijskih "bodycamova" poslužit će i u edukativne svrhe, što će pomoći u daljnjem razvoju profesionalnog ponašanja policajaca. Oni će biti i dodatno educirani za korištenje tih kamera, a MUP želi prije svega podići razinu transparentnosti i standardizirati postupanje uniformirane policije.