Što je low-code programiranje i što sve trebate znati o tome?

Softverska tvrtka Typeqast zajedno s partnerom First Technology gradi jedan od najvećih low-code timova u Hrvatskoj, saznajte kako postati dio tog tima.

Typeqast utorak, 15. lipnja 2021. u 12:10

Složit ćemo se da živimo u vremenu tehnološke revolucije. Stvari napreduju ponekad i nezamislivom brzinom, a tehnologija gotovo na svim poljima vodi glavnu riječ. Poslovni sistemi i izazovi koje današnje vrijeme donosi sve su kompleksniji, a razvojni tempo sve brži. Ono što će omogućiti ispunjavanje suvremenih zahtjeva je brz i jeftiniji razvoj inovativnih rješenja, a to je upravo ono što omogućuje low-code.

Što je low-code?

Low-code je novi, lakši način razvoja poslovnih aplikacija i poslovnih rješenja. Umjesto klasičnog programiranja koriste se vizualni blokovi. André van Tesseling iz First Technology opisuje low-code kao Lego kocke: 'Koristite male standardne blokove kako biste stvorili funkcionalnost, bez da se morate brinuti oko tehničkih stvari i sintakse.'.

Svako rješenje mora biti intuitivno, lako i logično za korištenje, mora svojim korisnicima olakšati posao, a low-code se tu nameće kao idealno rješenje za digitalnu transformaciju.

Potražnja je sve veća, broj developera ograničen, a s low-codeom se mogu dobiti iste funkcionalnosti na aplikaciji kao i s pisanjem koda, i to u puno kraćem vremenu.

Typeqastov ured
Typeqastov ured

Typeqast gradi jedan od najvećih timova u Hrvatskoj!

Typeqast je 2020. proglašen jednim od 3 najbolja srednja poslodavca, a trenutno grade veliki low-code tim u Hrvatskoj, u suradnji s First Technology. Uglavnom se baziraju na kandidate s manje iskustva, koji će u low-code projekte ući kao juniori. Ali, za svaki tim potreban je barem jedan iskusniji developer.

Tim već sada broji preko 30 ljudi, a intervju za posao bazira se na tehničkom razgovoru, a za iskusnije ljude taj je razgovor nešto detaljniji nego za juniore. 'Kada oformimo jedan novi tim (oko 5 ljudi; 1 senior, 1 mid, 3 juniora), tada taj tim ulazi u Typeqasteov bootcamp, u trajanju od mjesec dana. Uče relevantne tehnologije i nakon mjesec dana dobiju pravi projekt u ruke.' – pojasnio nam je funkcioniranje tima i low-code bootcampa Marko Barić, direktor Typeqasta u Hrvatskoj.

Marko Barić, direktor Typeqast Hrvatska
Marko Barić, direktor Typeqast Hrvatska

Zaposlenici prolaze i kroz onboarding proces, a mentori su im dostupni putem dnevnih sastanaka na Teamsu i redovitim coachingom. Njeguju se dobri međuljudski odnosi i komunikacija, timski rad; potiče se usavršavanje, a svi zaposleni zaljubljenici su u inovativnost.

Zašto morate poznavati low-code i gdje se prijaviti za posao u Typeqastu?

Low-code je budućnost razvoja i zamijenit će dobar dio razvoja kojeg sada poznajemo. Uskoro će biti moguće razvijati sve kompleksnije sustave, a bez pisanja kompleksnog koda. Razvoj će biti brži, standardizirane i tipizirane aplikacije nema smisla razvijati od nule. Predviđa se da će low-code do 2024. godine činiti čak 65% razvoja aplikacija te se smatra da low-code rješenja imaju potencijal smanjiti vrijeme razvoja za 90%. Čini se da je vrijeme da se ukrcate na vlak za low-code razvoj, čak i ukoliko nemate iskustva na tom polju: prema Mendixu - 70% onih koji nisu imali iskustva s low-codeom svladali su ga unutar 1 mjeseca. Svi zainteresirani za rad u Typeqastu, i razvoj aplikacija pomoću low-code tehnologije mogu se prijaviti ovdje.