Sedam godina zatvora direktoru koji je lagao da ima brzi test na kovid

Keith Berman (70) je zbog internetske romanse obmanuo investitore da u njegovu tvrtku Decision Diagnostics ulože 28 milijuna dolara iako je znao da neće dobiti odobrenje FDA

Mladen Smrekar ponedjeljak, 15. travnja 2024. u 10:39
"Moj je klijent iskreno vjerovao da svijetu može ponuditi testni pribor koji će ljudima dati priliku da vrate privid normalnosti", rekao je Bermanov branitelj u završnoj riječi Freepik

Bivši izvršni direktor biotehnološke tvrtke koji je tijekom ranih dana pandemije lažno tvrdio da je izmislio krvni test koji može otkriti Covid-19 u 15 sekundi osuđen je u petak na sedam godina zatvora zbog prijevara s vrijednosnim papirima. 

12 lažnih priopćenja

Keith Berman (70) iz Westlake Villagea u Kaliforniji nagovarao je ljude da ulažu u njegovu tvrtku Decision Diagnostics tvrdeći kako test može detektirati Covid s pomoću uzorka krvi iz prsta. U ožujku i travnju 2020. on je, stajalo je u optužnici, objavio 12 "lažnih i obmanjujućih" priopćenja za javnost u kojima je opisivao brzi kovid test GenViro nakon kojih je vrijednost dionica kompanije skočila za više od 1500%.

Kompanijska priopćenja u kojima se tvrdilo kako je odobrenje brzog testa samo pitanje trenutka
Kompanijska priopćenja u kojima se tvrdilo kako je odobrenje brzog testa samo pitanje trenutka

Berman se "privatno povjerio prijatelju da test zapravo ne može otkriti kovid", rekli su tužitelji koji su ga optužili da je "kapitalizirao strahove ljudi od pandemije", a ulagači su na kraju ostali bez 28 milijuna dolara. Berman je optužen u prosincu 2020., a tri godine kasnije priznao je krivnju za prijevaru s vrijednosnim papirima, prijevaru putem Interneta i ometanje službenog postupka.

Veza s online modelom

Bizarni je podatak kako je početkom 2020. Decision Diagnostics bio pred financijskim slomom jer je Berman potrošio stotine tisuća dolara kompanijskog novca za svoju internetsku romansu s neimenovanom osobom. Potom je Berman lagao ulagačima tvrdeći da će američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) uskoro odobriti upotrebu tvrtkinih brzih testova na kovid, iako je znao da se to neće dogoditi.

Nakon što je Komisija za vrijednosne papire dovela u pitanje Bermanove tvrdnje o testu, on je "pokrenuo nemilosrdnu kampanju laži s ciljem da uništi živote i karijere osoblja SEC-a lažno ih optužujući za počinjenje ozbiljnih zločina". Savezni tužitelji tražili su za Bermana 10 godina zatvora, nazivajući ga "okrutnim i bešćutnim kriminalcem" koji je "ljudima davao lažnu nadu".

Presuda direktoru objavljena je na službenim stranicama američkog Ministarstva pravosuđa
Presuda direktoru objavljena je na službenim stranicama američkog Ministarstva pravosuđa

"Keith Berman ne samo da se krivo predstavljao i lagao o lažnom dijagnostičkom testu za kovid kako bi namamio ulagače koji ništa nisu sumnjali, nego je sudjelovao u prijetnjama i ometao saveznu istragu", rekao je FBI. 

Istinski napor

Odvjetnik Kevin B. Collins tvrdio je kako je njegov branjenik uložio "istinski napor" da napravi brzi test krvi: "Kad je nastupila pandemija Covid-19, vjerovao je da može ponuditi svijetu testni pribor koji će ljudima dati priliku da se vrate u neki privid normalnosti. Ali, pritom je griješio", rekao je na sudu, podsjetivši kako je Berman prije toga 20 godina prodavao uređaje koji su pomagali osobama s dijabetesom da prate razinu glukoze u krvi. 

Berman je, rekao je, "vjerovao da bi mogao iskoristiti svoje znanje o ovoj tehnologiji kako bi izumio uređaj koji bi mogao otkriti kovid u krvi". Čak se konzultirao s američkim i korejskim stručnjacima u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji kako bi "razradili specifikacije dizajna, a angažirao je i FDA-ovog savjetnika da pokuša dobiti potrebna odobrenja".

 - "Njegova reputacija sad je u dronjcima, njegov posao je uništen, a odnos s obitelji napet. A sa 70 godina, sa značajnim medicinskim problemima i osudom za kazneno djelo, njegove šanse da živi svoj život više ne postoje.", rekao je njegov branitelj.