Googleova antitrustovska žalba EU-u protiv Microsoftovih praksi u oblaku

Google je podnio antitrustovsku žalbu Europskoj komisiji protiv Microsofta. Žalba, podnesena jučer, tvrdi da se Microsoft upušta u protutržišne prakse u svojim strategijama licenciranja za oblak, posebice u vezi sa svojom Azure platformom.

Ivan Podnar četvrtak, 26. rujna 2024. u 11:49
📷 Freepik/Bug.hr
Freepik/Bug.hr

Google, koji zauzima treće mjesto na globalnom tržištu računalstva u oblaku iza Amazon Web Servicesa i Microsoft Azurea, tvrdi da Microsoftovi uvjeti licenciranja za aplikacije Windows Server i Microsoft Office stvaraju prepreke za korisnike koji žele preseliti svoje radne procese konkurentskim pružateljima usluga u oblaku.

Microsoft "zaključava" korisnike

Google tvrdi da Microsoftovi licencni ugovori efektivno "zaključavaju" korisnike u njegove Azure usluge u oblaku, čineći teškim i skupim prelazak na alternativne pružatelje. Prema Googleu, europska poduzeća i subjekti javnog sektora suočavaju se s licencnim kaznama do 1 milijarde eura godišnje ako žele na druge pružatelje usluga u oblaku.

Čak 400% veća cijena

Google također navodi da Microsoft nameće 400% veću cijenu za korisnike koji žele pokrenuti Windows Server na konkurentskim platformama u oblaku, trošak koji se ne primjenjuje pri korištenju Azurea. Korisnici konkurentskih sustava u oblaku navodno imaju ograničenije sigurnosne nadogradnje u usporedbi s Azure korisnicima. Google tvrdi da Microsoft iskorištava svoj dominantan položaj u poslovnom softveru, posebno s Windows Serverom i Officeom, kako bi gurnuo tvrtke prema Azureu.

Amit Zavery, čelnik Google Cloud platforme, izjavio je da ove prakse ne samo da guše konkurenciju već i negativno utječu na kibernetičku sigurnost i inovacije u sektoru. Žalba ističe nalaze izvješća britanske Uprave za konkurenciju i tržišta, sugerirajući da je Microsoft osvojio između 60% i 70% svih novih britanskih poduzeća u 2021. i 2022. godini, potencijalno pogoršavajući sigurnosne ranjivosti za tvrtke.

Neuspjela nagodba

Zanimljivo je da ova žalba dolazi nakon nedavne nagodbe između Microsofta i nekoliko tvrtki za usluge u oblaku, uključujući članove Pružatelja usluga infrastrukture u oblaku u Europi (CISPE). U srpnju je Microsoft pristao modificirati svoju praksu. Međutim, Google, zajedno s Amazon Web Servicesom i Alibabinim AliCloudom, odlučio je ne sudjelovati u ovom sporazumu. Googleova odluka da podnese zasebnu žalbu naglašava njegovo nezadovoljstvo uvjetima nagodbe i odlučnost da poduzme daljnje akcije.

Slijedi procjena žalbe

Europska komisija potvrdila je primitak Googleove žalbe i izjavila da će je procijeniti prema standardnim procedurama. Ako Komisija odluči pokrenuti formalnu istragu, Microsoft bi se potencijalno mogao suočiti s novčanim kaznama do 10% svojih godišnjih prihoda ako se utvrdi da krši antitrustovske zakone EU-a.

Microsoft je odgovorio na optužbe, navodeći da je "prijateljski riješio slične zabrinutosti koje su izrazili europski pružatelji usluga u oblaku" i očekuje da Google "neće uspjeti uvjeriti Europsku komisiju" kao što nije uspio uvjeriti europske tvrtke.