150.000 dolara po pjesmi: Vodeće diskografske kuće tuže Verizon za 2,6 milijardi dolara

Vodeće diskografske kuće Universal Music Group, Sony Music Entertainment i Warner Music Group, pokrenule su tužbu protiv pružatelja internetskih usluga Verizona. Slali su mu upozorenja da ukine piratske račune pa oni "ignorirali u korist vlastite dobiti”

Ivan Podnar srijeda, 17. srpnja 2024. u 10:06

Vodeće diskografske kuće podnesle su tužbu protiv pružatelja internetskih usluga Verizona, optužujući ga da nije spriječio kršenja autorskih prava. Universal, Warner i Sony tvrde da je Verizon svjesno ignorirao njihove zahtjeve da otkaže internet servis "masovnoj zajednici online pirata" koji su distribuirali glazbu putem peer-to-peer ('P2P') mreža.

Odšteta 150.000 dolara po pjesmi

Diskografske kuće tvrde da Verizon nije poduzeo adekvatne mjere i zaustavio piratstvo uklanjanjem piratskih računa pa traže od Verizona da plati odštetu vrijednu 2,6 milijardi dolara. Iznos se temelji na broju autorskih djela koji su ilegalno bili distribuirani koristeći Verizonov internetski servis. Tužitelji navode 17,335 pjesama koje su navodno dijelili Verizonovi pretplatnici, uključujući hitove The Rolling Stonesa, Beyonce, Justina Timberlakea i 50 Centa. Zahtijevaju odštetu do 150.000 dolara po djelu.

"Umjesto da prekine internetski pristup očitim opetovanim prekršiteljima ili poduzme druge korake za suzbijanje njihovog kršenja, Verizon je svjesno nastavio pružati tim pretplatnicima internetski pristup koji im je omogućio da nastave nezakonito preuzimati i distribuirati djela zaštićena autorskim pravima", navodi se u tužbi.

Poslano 340.000 obavijesti

Zakon o autorskim pravima (Digital Millenium Copyright Act, DMCA), donesen 1998. godine, pruža zaštitu od odgovornosti za Internet servise, ali kriminalizira one koji ignoriraju korisnike koji ne poštuju zaštićena autorska djela.

Diskografske kuće tvrde da se Verizon ne može pozivati na zaštitu prema DMCA-u jer je omogućio distribuciju i ignorirao masovno piratstvo među svojim korisnicima. Od 2020. godine, diskografske kuće su poslale Verizonu više od 340.000 obavijesti o kršenju autorskih prava. Tisuće Verizonovih Internet pretplatnika bile su predmetom najmanje 20 obavijesti, a više od 500 ih je dobilo najmanje 100 obavijesti, prema navodima tužbe.

Unatoč priznanju da je primio obavijesti, Verizon ih je navodno ignorirao, "namjerno zatvarajući oči pred tim informacijama i stavljajući vlastitu dobit ispred zakonskih obveza", tvrdi se u tužbi.

Neučinkovit program za prijave

Ako autor uoči da mu se pjesma, film ili drugi medijski uradak ilegalno distribuira na Verizonovoj mreži, mogu podnijeti obavijesti o kršenju autorskih prava Verizonu putem njihovog "Programa suradnje protiv piratstva” (Anti-Piracy Cooperation Program). Diskografske kuće tvrde da je taj program neučinkovit i osmišljen samo kako bi se stvorila iluzija da tvrtka poduzima korake za suzbijanje kršenja autorskih prava.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da se Verizon zove u sudnicu. Godine 2022. Verizon, AT&T i Comcast nagodili su se oko tri tužbe od strane tvrtki koje stoje iza filmova "Dallas Buyers Club", "I Feel Pretty" i "Colossal" zbog odbijanja da isključe korisnike koji su opetovano objavljivali piratske verzije filmova.